Arkeologët zbulojnë maskë ari 3,000-vjeçare në Kinë

schedule09:02 - 23 Mars, 2021

schedule 09:02 - 23 Mars, 2021

Mbetjet e një maske ari janë gjetur në një vend arkeologjik në provincën Sichuan të Kinës. Maska ishte 3,000-vjeçare dhe peshon rreth 280 gram. Ajo është vlerësuar të jetë 84% prej ari, dhe na pamja dukej se ishte për ceremoni. Ajo është gjetur në mesin e 500 sendeve të zbuluar në 6 gropa, sipas Administratës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore të vendit, informon abcnews.al.

Arkeologët zbuluan bronz, fletë ari dhe objekte të bëra nga fildish, lodh dhe kockë.

Më shumë se 50,000 objekte të lashta janë gjetur në Sanxingdui që nga vitet 1920, kur një fermer lokal aksidentalisht hasi në një numër relikesh në vend. Një përparim i madh ndodhi në vitin 1986, me zbulimin e dy gropave ceremoniale që përmbajnë mbi 1.000 sende, duke përfshirë maska bronzi të përpunuara dhe të ruajtura mirë.e.b-abcnews.al