Argjentinë, liderët e G20 arrijnë marrëveshjen për tregtinë

schedule20:35 - 1 Dhjetor, 2018

schedule 20:35 - 1 Dhjetor, 2018

Liderët e 20 vendeve më të industrializuara të botës kanë arritur një marrëveshje për tregtinë globale në ditën e dytë të samitit të mbajtur në Buenos Aires. Gjithashtu, vendet e G20-s kanë riafirmuar mbështetjen për marrëveshjen e klimës, nga e cila janë distanucuar vetëm Shtetet e Bashkuara.

Liderët botërorë të mbledhur në Argjentinë për samitin e G20-s kanë gjetur të shtunën gjuhën e përbashkët për një marrëveshje tregtare gjithëpërfshirëse. Përfaqësuesit e 20 vendeve më të industrializuara në botë deklaruan se mbështesin rritjen e fortë ekonomike të regjistruar në vitet e fundit, edhe pse e paekuilibruar mes vendeve. Përmes një komunikate për shtyp të shpërndarë në përfundim të samitit të Buenos Airesit thuhet se krerët e shteteve riafirmuan angazhimin për të përdorur çdo instrument politik për të siguruar një rritje të fortë, të qëndrueshme, të ekuilibruar dhe gjithëpërfshirëse. Gjithashtu, liderët më të pushtetshëm të planetit ranë dakord për marrjen e masave për të parandaluar rënien e ekonomisë, si dhe për intensifikimin e dialogut mes tyre, me qëllim përforcimin e besimit reciprok. Nga ana tjetër, të pranishmit u shprehën të vetëdijshëm se disa nga rreziqet që kanosnin pikat e dobëta të sistemit financiar global u materializuan pjesërisht në vitet e fundit. Ndër të tjera, vendet anëtare të G20-s ranë dakord sa i takon marrëveshjes së klimës. Me përjashtim të Shteteve të Bashkuara, vendet që firmosën marrëveshjen e Parisit deklaruan se akordi është i pakthyeshëm dhe angazhimet e marra përsipër duhen përmbushur, edhe pse duke respektuar diferencat që ekzistojnë mes vendeve të ndryshme. Gjatë samitit, vetëm pala amerikane e përfaqësuar nga presidenti Donald Trump konfirmoi tërheqjen nga marrëveshja. /abcnews.al