A mund të pini ujë shiu pa e zier?

schedule10:36 - 10 Prill, 2022

schedule 10:36 - 10 Prill, 2022

Uji i shiut që bie është e sigurt për ta pirë, madje mund të jetë edhe më i pastër uji i burimeve. Vetëm shiu që bie direkt nga qielli duhet të mblidhet për të pirë. Nuk duhet të ketë prekur bimë ose ndërtesa. Zierja dhe filtrimi i ujit të shiut do ta bëjë atë edhe më të sigurt për ta pirë.

A mund të pimë ujë shiu direkt?
Ne mund të pimë ujë shiu të papërpunuar. Kjo ndodh sepse uji i shiut është ujë i pastër, i distiluar i avulluar nga dielli – asgjë tjetër. Ky ujë (uji nëntokësor) është relativisht i sigurt për të pirë. Sidoqoftë, uji i shiut që bie në tokë nuk absorbohet vetëm në tokë – ai shkon kudo.

A mund të vloni ujin e shiut dhe ta pini atë?
Pasi të keni mbledhur ujin e shiut, atëherë duhet të vazhdoni ta bëni atë plotësisht të sigurt për të pirë. Ka dy mënyra me të cilat mund ta bëni këtë: zierja dhe filtrimi. Përmes vlimit, ju mund të vrisni çdo patogjen; ndërsa filtrimi thjesht heq kimikatet, polenin, pluhurin, mykun dhe grimcat e tjera.

A është uji i shiut i fortë apo i butë?
Uji i shiut është natyrisht i butë, por gazi i tretur i dioksidit të karbonit nga atmosfera e bën atë pak acid. (Kjo nuk duhet ngatërruar me ‘shiun acid’, i cili është shumë më i fortë dhe shkaktohet nga gazra të ndryshëm). Uji i shiut zhytet në tokë pasi të bjerë dhe pastaj rrjedh ngadalë nëpër tokë dhe shkëmbinj nën të.

A mund të sëmureni nga pirja e ujit të shiut?
Ndotësit e mjedisit, bakteret e dëmshme dhe parazitët mund të kontaminojnë ujin e shiut, dhe pirja e tij mund t’ju sëmurë. Zierja, filtrimi dhe trajtimi kimik i ujit të shiut mund ta ndihmojë atë të bëhet më i sigurt për konsum njerëzor.