A mund ta mbrojë hudhra vërtet zemrën?

schedule07:20 - 9 Dhjetor, 2022

schedule 07:20 - 9 Dhjetor, 2022

Hudhra është një përbërës i zakonshëm në shumë kuzhina. Zakonisht përdoret për t’i dhënë shije ushqimit, por gjithashtu është lidhur me shëndetin më të mirë të zemrës.

Më poshtë, ne do të shikojmë studimet që kanë hetuar nëse hudhra mund të ndihmojë në mbajtjen e arterieve tuaja të pastra dhe uljen e presionit të gjakut për të kontribuar në një zemër të shëndetshme.

Sigurisht, hudhra është vetëm një nga shumë ushqimet që mund të ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme.

A mund të ndihmojë hudhra shëndetin e zemrës?

Njerëzit e kanë përdorur hudhrën si një ilaç natyral për mijëra vjet. Është i pasur me vitaminë C, vitaminë B6 dhe mangan dhe mund të hahet i papërpunuar, i gatuar ose në formë suplementi. Por a është vërtet e mirë hudhra për zemrën tuaj?

Presioni i lartë i gjakut, i njohur gjithashtu si hipertension, është shkaku kryesor i sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru. Kjo është arsyeja pse menaxhimi i tij luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e zemrës.

Një përbërës kyç i hudhrës është alicina, e cila përmban squfur dhe i jep hudhrës erën dhe ngjyrën e saj karakteristike. Disa ekspertë besojnë se alicina dhe substanca të tjera natyrore që gjenden në hudhër kanë efekte anti-inflamatore dhe mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit dhe presionit të gjakut.

Një përmbledhje e 17 studimeve që hetonin presionin e lartë të gjakut dhe hudhrën zbuloi se suplementet e hudhrës duket se ulin në mënyrë efektive presionin e gjakut në krahasim me placebo.

Shumica e studimeve përdorën pluhur hudhre, megjithëse disa përdorën ekstrakte hudhre ose vaj hudhre, në doza të ndryshme ditore për 2-24 javë.

Është e rëndësishme të theksohet se autorët e rishikimit theksuan nevojën për prova të mëtejshme klinike për të analizuar profilin e sigurisë, dozën efektive dhe kohëzgjatjen e trajtimit me suplementet e hudhrës.

Disa studime kanë treguar se hudhra e ruajtur mund të ndihmojë në ngadalësimin e procesit të ngurtësimit të arterieve, gjë që mund të çojë në sëmundje të zemrës.

Hudhra e ruajtur prodhohet duke njomur thelpinj hudhre në alkool për deri në 20 muaj. Hulumtimet e publikuara në revistën Scientific Reports treguan se kjo mënyrë e përpunimit të hudhrës prodhon antioksidantë më të fuqishëm në krahasim me ekstraktin e freskët të hudhrës.

Me pak fjalë, ka prova që zemra juaj mund të përfitojë nga hudhra, por mbani mend se nevojiten më shumë prova për të studiuar se si mund të funksionojë kjo dhe sa e sigurt është. Pra, përpara se të konsideroni ndonjë ndryshim në medikamentet tuaja, diskutoni atë me mjekun tuaj./abcnews.al