A bëni thashetheme? Shkenca e miraton dhe tregon arsyen

schedule08:50 - 1 Gusht, 2022

schedule 08:50 - 1 Gusht, 2022

Që nga dita kur kemi qënë në moshë më të vogël, thashethemet e lehta apo ndryshe komenti social, bëhet zakoni ynë më i dashur që na ndjek gjithmonë dhe kudo.

Një kafe në një tavolinë me të dashurën tuaj dhe ju të dy duke analizuar jetën e të tjerëve, apo lajmet që ju mërzitën dhe dëshironi të ndani. A ka gjë më të mirë se kjo? Sigurisht gjithmonë me humorin më të mirë.

Ndoshta ky hob ju mbush ndonjëherë me faj, por duhet të dini se është i mirë për shëndetin tuaj dhe në të vërtetë shumë i mirë.

Me pak fjalë, thashethemet, sipas ekspertëve, janë të mira për trurin dhe për të rindërtuar marrëdhëniet tona me të tjerët. Edhe kush jemi ne që ta vëmë në dyshim atë, kur shkenca flet?

Hulumtimi i lidhur i kryer në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, arriti në përfundimin se thashethemet rreth njerëzve keqdashës ose të rrezikshëm mund të jenë shpëtimtarë dhe të ndihmojnë në mbrojtjen e njerëzve të tjerë. Ndonjëherë thashethemet mund të jenë diçka që bëhet për të kaluar kohën, por ndonjëherë ato ushqehen nga nevoja për të ndihmuar ata që na rrethojnë dhe për t’i mbrojtur ata nga sjellje të ndryshme të këqija.

Mos harroni këtë hulumtim herën tjetër që dikush ju kritikon për thashetheme për të tjerët.

Të mirat edhe për trurin tonë

Një studim i dytë i kryer nga revista Social Psychological and Personality Science arriti në përfundimin se thashethemet ndihmojnë në “ndërtimin” e komunikimit dhe marrëdhënieve ndërpersonale midis njerëzve.

Duhet theksuar se është e vërtetuar shkencërisht se gjatë thashethemeve duket se qendra e kënaqësisë në trurin tonë është receptive, gjendje kjo që i bën njerëzit të reagojnë pozitivisht dhe të lidhen më thellë me bashkëbiseduesit e tyre.

Keni nevojë për më shumë arsye për të vazhduar thashethemet me të dashurat tuaja?/abcnews.al