Patatet janë ushqimi i përsosur, ato janë tepër të gjithanshme, plot me lëndë ushqyese dhe të shijshme. Por a keni vënë re se ndërsa patatet tuaja të pjekura janë të freskëta nga jashtë, brenda nuk janë aq të buta sa do të donit të ishte?
Sekreti i patateve të përsosura të pjekura mund ta gjeni te libri i gatimit “Samin Nosrat James Beard Salt”, i cili është më shumë një koleksion i sekreteve të gatimit sesa një recetë e thjeshtë. Është i ndarë në katër pjesë, bazuar në elementet bazë që çdo person që dëshiron të gatuajë duhet t’i kuptojë: kripë, yndyrë, acid dhe nxehtësi.
Në pjesën e parë të librit, Nosrat thotë: “Kripa është thelbësore për çdo gatim të mirë. Ajo rrit shijen dhe e bën çdo ushqim të duket më shumë si vetja. Me pak fjalë, kripa gjallëron ushqimin. Mësoni ta përdorni. Mirë dhe ushqimi juaj do shije e mrekullueshme “. Kripa, pra, është çelësi i patateve më të mira të pjekura. Por jo vetëm të spërkatur në majë, siç e keni bërë tashmë. Ndër shumë këshilla bazë për zgjedhjen dhe përdorimin e kripës në gatim, Nosrat ndan një teknikë specifike: Thjesht ziejini ato në ujë shumë të kripur para pjekjes.
Më konkretisht: Kriposni ujin me një sasi të madhe kripe (rreth një pëllëmbë) dhe lëreni të vlojë. Shijoni ujin, duhet të jetë po aq i kripur sa deti. Hidhni patatet tuaja të plota, gatuajini derisa të jenë të buta kur të shpohen me një pirun dhe më pas pritini në madhësi sa të doni. Shtoni vaj ulliri, spërkatni më shumë kripë dhe piper dhe marshmallows në një furrë 200 gradë për 20 minuta. Kthejeni ato dhe i vendosni përsëri për 15-20 minuta të tjera ose derisa të marrin ngjyrë kafe të artë dhe të bëhen krokante. Kjo do ta bëjë pjesën e jashtme të tyre pothuajse të karamelizuar me një brendshme të butë dhe të mëndafshtë./abcnews.al