Ditët me temperatura të larta janë veçanërisht të rrezikshme për sigurinë e ushqimit, i cili prishet më shpejt dhe bëhet më i prekshëm nga të gjitha llojet e mikrobeve. Si mund të siguroheni që ato të qëndrojnë të përshtatshme për konsum?
Organizata Kombëtare e Shëndetit Publik (EODY) ka lëshuar udhëzime të hollësishme për masat e duhura parandaluese në lidhje me sigurinë e ushqimit dhe ujit gjatë verës:
Udhëzime për ushqim të sigurt
- Në rast se nuk keni mundësi të përdorimit të një frigorifer, konsumoni ushqim të gatuar në më pak se dy orë nga përgatitjen e tij.
- Ushqimi duhet të gatuhet deri në një orë pas shkrirjes.
- Lani duart para se të përdorni ushqimin dhe pasi përdorni tualetin.
- Lani dhe dezinfektoni plotësisht të gjitha sipërfaqet dhe pajisjet e përdorura në përgatitjen e ushqimit.
- Mbroni ushqimin dhe zonën e kuzhinës nga insektet, kafshët shtëpiake dhe kafshët e tjera.
- Përdorni pajisje dhe enë speciale, të tilla si thika dhe sipërfaqe prerëse për të trajtuar ushqimet e papërpunuara.
- Lani frutat dhe perimet me kujdes, veçanërisht nëse hahen të freskëta.
- Mos përdorni ushqime pas datës së skadimit të tyre.
Udhëzime për ujë të sigurt
- Gjithmonë konsumoni ujë të sigurt.
- Në rast se jeni të informuar të mos përdorni ujë në qendrën e pritjes:
- Përdorni ujë në shishe.
- Përndryshe, zieni ujin para se ta konsumoni (1-2 minuta)
- Mos i lini shishet me ujë në shishe në diell.
- Ruajeni ujin në shishe në frigorifer ose në një vend të errët dhe të freskët.
- Konsumoni 2-3 litra ujë në ditë, veçanërisht kur temperaturat janë të larta./abcnews.al