Anashkalimi i mëngjesit dhe ndikimi i tij në shëndet është një nga temat më të diskutuara në botën e të ushqyerit. Një hulumtim tregon se kapërcimi i mëngjesit rrit rrezikun e diabetit të tipit 2, ndërsa rezultatet e studimeve të tjera përmendin që nuk ndikon në shëndetin e përgjithshëm të njeriut.
Një studim i botuar në Revistën Amerikane të Ushqimit Klinik tregoi një rritje të shënuesve inflamatorë në gjak në ditët kur vakti i mëngjesit u anashkalua. Mëngjesi siguron energji për pjesën tjetër të ditës dhe do t’ju parandalojë të hani shumë gjatë darkës.
Një fakt interesant është se studimi tregon se ngrënia e mëngjesit nuk e përshpejton procesin e humbjes së peshës (por nuk ka të bëjë me anashkalimin e mëngjesit) veçanërisht nëse përmban petulla, shurup sheqeri, proshutë, etj. Nutricionistët pohojnë se nuk ka asnjë lidhje midis shmangies së mëngjesit dhe humbjes së peshës më shpejt. Humbja e peshës suaj varet nga kaloritë e përgjithshme të konsumuara dhe kaloritë që digjeni gjatë ditës. Siç e shihni, humbja e peshës nuk ka të bëjë me atë kur hani, kështu që mund të zgjidhni çdo kornizë kohore për të mos ngrënë, që është më e përshtatshme për ju.
Është më mirë të shmangni ngrënien vonë në mbrëmje pasi studimet kanë treguar se ngrënia vonë shpesh çon në konsum më të lartë të kalorive, rrit përqendrimet e glukozës në gjak, rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare./e.b-abcnews.al