Përfitimet për njerëzit nga konsumi i kakaos kanë qenë të njohura për shumë vite.
Më e rëndësishmja, kakaoja ka përqendrime të larta të flavonoideve dhe proçididinave, përbërës me aktivitet antioksidues që luftojnë radikalet e lira dhe mbrojnë kundër kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe plakjes.
Shikoni më poshtë tre arsye për ta përfshirë atë në dietën tuaj:
Antioksidantë
Sipas një studimi nga Universiteti Cornell, përqendrimi i antioksidantëve në kakao të nxehtë është pothuajse dy herë më i fortë se në verën e kuqe, 2-3 herë më i fortë se çaji jeshil dhe 3-5 herë më i fortë se i zi çaj Autori kryesor i studimit, profesori Chang Yong Lee, raporton se më shumë antioksidantë lirohen kur kakaoja nxehet. Këto antioksidantë kontribuojnë në plakjen, detoksifikimin e mëlçisë dhe gjakut, shëndetin kardiovaskular dhe uljen e niveleve të kolesterolit dhe sheqerit.
Humor i mirë
Pluhuri i kakaos rrit nivelet e neurotransmetuesve që përmirësojnë humorin në tru. Aktivizon serotoninën, hormonin e gëzimit dhe endorfinë dhe vepron si ilaqet kundër depresionit, duke shkaktuar ndjenja gëzimi dhe kënaqësie dhe forcon mbrojtjen e trupit kundër stresit.
Forcon sistemin imunitar
Vetëm një lugë gjelle pluhur kakao pa sheqer siguron 3-9% të rekomandimit të rekomanduar ditor të hekurit, manganit, magnezit dhe zinkut. Përveç transportimit të oksigjenit, hekuri ndihmon në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe është jetik për sistemin tuaj imunitar. Mangani është një përbërës i kërcit dhe kockave, i cili ndihmon në metabolizmin e enzimeve dhe lëndëve ushqyese. Magnezi ndihmon në ruajtjen e energjisë dhe një rrahje normale të zemrës. Zinku është jetik për prodhimin dhe rritjen e qelizave dhe qelizave të reja të sistemit imunitar. Pa zink të mjaftueshëm, numri i qelizave që luftojnë bakteret zvogëlohet dhe ju bën më të prekshëm ndaj sëmundjeve. l.k/abcnews.al