Çokollata e zezë na bën më shumë mirë sesa mund të mendoni

schedule07:20 - 18 Nëntor, 2022

schedule 07:20 - 18 Nëntor, 2022

Çokollata e zezë me cilësi të mirë ka shumë përfitime shëndetësore. Fatkeqësisht, çokollata është gjithashtu burimi i shumë miteve shëndetësore dhe shkencëtarët përballen me sfida kur e studiojnë atë, pasi disa nga përbërësit e saj mund të kundërshtojnë përfitimet e saj.

Më poshtë do të shihni 8 përfitimet shëndetësore të çokollatës së zezë.

Ushqyese dhe fibra

Çokollata e zezë që përmban të paktën 70% kakao ka shumë lëndë ushqyese thelbësore. Më konkretisht, ai ka një përmbajtje të lartë të hekurit, magnezit, bakrit dhe manganit. Ai përmban gjithashtu kalcium, kalium dhe zink, si dhe gjurmë të vitaminave A, B, E dhe K.

Mesatarisht, 100 g çokollatë të zezë ka rreth 10 g fibra, e cila është e dobishme për shëndetin e zorrëve. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani në mend se çokollata gjithashtu përmban sheqerna dhe yndyra të ngopura.

Burimi i antioksidantëve

Antioksidantët janë përbërës që mund të ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit të qelizave të trupit. Polifenolet, kimikatet mbrojtëse natyrore në kokrrat e kakaos, janë një lloj antioksiduesi.

Disa polifenole humbasin gjatë procesit të prodhimit të çokollatës. Megjithatë, disa pluhura kakao kanë më shumë antioksidantë sesa të ashtuquajturat “super fruta” si boronicat dhe shegët, si dhe çajrat dhe verërat e kuqe.

Mbështet shëndetin e zemrës dhe presionin e gjakut

Flavanolet janë një polifenol në çokollatë dhe teobromina është një tjetër përbërës natyral në kakao. Hulumtimet kanë lidhur të dyja këto substanca me përmirësimin e funksionit të enëve të gjakut, uljen e presionit të gjakut dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës tek njerëzit me ose pa probleme shëndetësore para-ekzistuese.

Por ndërsa shumë studime kanë gjetur prova për të mbështetur këto lidhje, shkencëtarët ende rekomandojnë kërkime të mëtejshme se si këto substanca mund të ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit të zemrës.

Përmirësimi i niveleve të kolesterolit

Polifenolet gjithashtu përfitojnë nga kolesteroli. Studimet tregojnë se ato jo vetëm që rrisin nivelet e kolesterolit “të mirë”, por gjithashtu ulin nivelet e kolesterolit “të keq” dhe përmirësojnë nivelet tuaja të përgjithshme.

Megjithatë, sheqeri dhe yndyrat e ngopura në çokollatën e zezë mund të kenë një efekt negativ në shëndetin tuaj nëse konsumoni shumë prej saj.

Përmirësimi i funksionit të trurit

Hulumtimet kanë lidhur flavanolet në çokollatën e zezë me përmirësimin e niveleve të oksigjenit, funksionin nervor dhe rrjedhjen e gjakut në tru. Këto flavanole shoqërohen gjithashtu me rritjen dhe aktivitetin e shtuar të qelizave nervore në zonat e trurit që lidhen me mësimin dhe kujtesën, veçanërisht hipokampusin. Por nevojiten më shumë studime për të qenë në gjendje të thuhet nëse kjo është e vërtetë tek njerëzit.

E ngre humorin

Flavonolet në çokollatën e zezë stimulojnë lirimin e endorfinës dhe ndihmojnë në mirëqenien mendore. Komponimet e kakaos përfshihen gjithashtu në prodhimin e serotoninës, një neurotransmetues që përmirëson humorin.

Megjithatë, disa studiues sugjerojnë se do të nevojiten më shumë studime për të treguar lidhje të forta midis substancave në çokollatë dhe humorit.

Mbrojtja e lëkurës

Antioksidantët mbrojnë lëkurën dhe disa studime sugjerojnë se ngrënia e çokollatës së zezë, e cila është e pasur me flavanole, mund të ndihmojë në mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimet UV, si dhe të ketë një efekt pozitiv në elasticitetin e saj. Megjithatë, këto efekte të mundshme nuk janë aq të dokumentuara sa disa nga përfitimet e tjera të çokollatës.

Ulja e rrezikut të diabetit

Shkencëtarët shikuan nëse flavanolet si ato në çokollatën e zezë mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit të tipit 2.

Një studim në shkallë të gjerë zbuloi se ata që hanë çokollatë më shumë se një herë në javë kishin një rrezik dukshëm më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2 brenda 5 viteve, krahasuar me ata që e hanin rrallë ose kurrë.

Flavanolet në çokollatë mund të ndikojnë në mënyrën se si trupi juaj merret me insulinën. Disa studime kanë zbuluar se flavanolet në çokollatë mund të përmirësojnë prodhimin e insulinës, dhe të tjera sugjerojnë se ato mund të përfshihen në reduktimin e rezistencës ndaj insulinës./abcnews.al