Ka shumë arsye të mundshme pse dikush mund të mos shohë rezultatet që dëshiron kur mban dietë. Por ka edhe raste kur mund të mos arrini rezultatet e dëshiruara për shkak të disa zakoneve tinëzare të të ngrënit që nuk i keni vënë re. Gabimet e mëposhtme nuk ju lënë të humbni kilogramët e dëshiruar.
Hani shumë ushqim të shëndetshëm
Është jetike që të hani ushqime që jo vetëm ju pëlqejnë, por janë edhe të pasura me lëndë ushqyese. Megjithatë, disa nutricionistë rekomandojnë të matni porcionet tuaja në mënyrë që të mos e teproni me kaloritë.
“Ndërsa ushqimet si arrat, gjalpi i kikirikut dhe avokado janë të gjitha ushqime të pasura me lëndë ushqyese dhe të mahnitshme për ju, të gjitha ato përmbajnë yndyrna të shëndetshme dhe janë më të larta në kalori se karbohidratet e tjera ose proteinat”, thotë Amy Goodson.
“Shumë njerëz që duan të humbin peshë mendojnë se “këto ushqime janë të mira për mua, kështu që nuk ka rëndësi se sa hanë”, por kjo nuk është e vërtetë. Madhësia e porcionit është çelësi kur përpiqeni të humbni peshë”.
Nuk po hani mjaftueshëm proteina
Konsumimi i mjaftueshëm i proteinave gjatë ditës është thelbësor për shëndetin tuaj të përgjithshëm, veçanërisht nëse jeni duke u përpjekur të humbni peshë.
“Proteina është thelbësore për humbjen e peshës sepse ndihmon në humbjen e yndyrës dhe ndërtimin e muskujve të dobët, por për fat të keq, shumë njerëz hanë vakte që nuk kanë proteina të mjaftueshme”, shpjegon Courtney D’Angelo.
Ky gabim për të mos ngrënë mjaftueshëm proteina shpesh vjen nga njerëzit që ose mendojnë se do t’i bëjë ata shumë “të rëndë”, gjë që nuk ndodh, ose thjesht nuk janë të sigurt se si të marrin proteina të mjaftueshme në çdo vakt.
“Rekomandimet e mia për blerjen e burimeve të proteinave janë gjoksi i pulës, salsiçet e pulës, peshku ose një fileto derri”, thotë D’Angelo.
“Shanset janë, pasi të hani burimin tuaj të proteinave, do të jeni më pak të prirur për të ngrënë ushqime të pashëndetshme ose pjata me shumë kalori, sheqer, drithëra të rafinuara, e kështu me radhë.”
Po gatuani me shumë vaj
Lloji i vajit si dhe sasia që përdorni mund të kenë një ndikim të fshehtë në qëllimet tuaja për humbje peshe . “Vaji është një nga ata përbërës që e bën densitetin kalorik të një ushqimi të rritet shumë dhe shpejt”, thotë Trista Best. Ju mund të zvogëloni marrjen e vajit – dhe më pas marrjen e kalorive. Gatimi pa vaj është gjithashtu një opsion. /abcnews.al