5 shenja që tregojnë se keni një marrëdhënie toksike me veten

schedule11:36 - 3 Shkurt, 2023

schedule 11:36 - 3 Shkurt, 2023

Shumica e reagimeve dhe emocioneve vijnë në mënyrë të pandërgjegjshme, pa qenë në gjendje të shpjegojmë pse i ndjejmë apo na ndodhin. Mënyra se si sillesh me veten, por edhe marrëdhënia që ke me të është vendimtare sepse ndikon edhe në të gjitha marrëdhëniet e tjera në jetën tënde.

Nëse nuk keni marrëdhënie të shëndetshme me veten, nuk do të keni marrëdhënie të shëndetshme me partnerin ose me familjen ose me njerëzit e tjerë. Sidomos nëse nuk keni një marrëdhënie të shëndetshme me veten, nuk mund të ndiheni vërtet mirë dhe të lumtur.

Pra, cilat shenja mund të zbulojnë se fshihet një marrëdhënie toksike me veten, të cilën as ju nuk mund ta dalloni?

Ju vazhdimisht bëni sakrifica për të tjerët

Vendosja e vetes gjithmonë në vend të dytë dhe plotësimi i vazhdueshëm i nevojave të atyre që ju rrethojnë, duke përjashtuar tuajat, do t’ju çojë në pakënaqësi. Nuk mund të shkosh mirë me të gjithë dhe gjëja më e rëndësishme që duhet të bësh për shëndetin mendor është të vendosësh kufij, gjithmonë me respekt dhe mirëkuptim.

Ju justifikoni zakonet tuaja të këqija

Të gjithë e dimë pak a shumë se çfarë është e mirë për ne dhe çfarë jo. Nga pirja e duhanit tek zakonet e këqija të të ngrënit, është e rëndësishme të kufizojmë gjithçka që na dëmton. Zakonet toksike zbulojnë gjithashtu një marrëdhënie të keqe me veten.

Jeni në kërkim të konfirmimit nga ata që ju rrethojnë

Nëse kërkoni një koment të mirë, për një bisedë të mirë, për pranim nga ata që ju rrethojnë ose akoma më keq zgjedhjet tuaja ndikohen nga mendimi i të tjerëve, atëherë diçka duhet të ndryshojë. Kërkimi i vazhdueshëm i pranimit dhe reagimeve pozitive nga njerëzit përreth jush tregon mungesë vetëbesimi dhe vendosmërie.

Jeni shumë kritik ndaj vetes dhe të tjerëve

Nëse diçka nuk shkon, ju filloni të pushtoni nga pasiguria dhe të ndjeni emocione negative që ju çojnë në shpërthime. Dhe në përputhje me rrethanat, nëse dikush përreth jush bën një gabim ose nuk sillet siç e prisnit, filloni kritikat dhe komentet e ashpra. Është e rëndësishme të mësosh kur dhe kur jo t’u kushtosh kaq shumë rëndësi gjërave. Kur pranoni se nuk ekziston një personalitet i përsosur dhe se të gjithë kanë të drejtë të bëjnë gabime, atëherë ndoshta është koha të lini mënjanë kritikat.

Jeni në marrëdhënie që nuk janë të mira për ju

Nëse po bini në dashuri me “njerëzit e gabuar”, nëse keni qenë në një marrëdhënie abuzive dhe keni vështirësi të dilni prej saj, atëherë ndoshta është koha për të kërkuar ndihmë ose për të shkuar në psikoterapi. Marrëdhëniet toksike me partnerët janë një nga shenjat kryesore që nxjerrin në pah edhe një marrëdhënie problematike me veten./abcnews.al