5 fraza toksike që nuk duhen të thënë në një marrëdhënie

schedule19:41 - 7 Dhjetor, 2021

schedule 19:41 - 7 Dhjetor, 2021

Në marrëdhëniet tona shumë të ngushta është shumë e lehtë të thuash gjëra pa u menduar për herë të dytë.

Në fakt, ky është “çelësi” i marrëdhënieve të shëndetshme, të ndjesh se mund të jesh gjithmonë vetvetja. Megjithatë, ka disa fraza që nuk e ndihmojnë aspak komunikimin, përkundrazi e dëmtojnë atë dhe ne nuk e kuptojmë.

“Asgjë nuk ndodhi” ose “Do t’ju kalojë”

E themi me qëllimet më të mira. Në momentin e një sherri duam që partneri ynë të qetësohet, por fraza e mësipërme është si të pakësoni ndjenjat e tjetrit kur e thoni. Nëse dëshironi të mbështesni partnerin tuaj në atë kohë, mund të thoni diçka si “Tingëllon keq dhe e kuptoj pse ndihesh kështu”.

“Ti je si babai yt”

Aty ku ‘babai’ vendos ndonjë person. Fraza e mësipërme thjesht do t’i shtypë butonat shumë më shpejt dhe edhe nëse ai sillet në të njëjtën mënyrë, nuk është koha e duhur për ta vënë në dukje. Përveç kësaj, ju përdorni diçka personale që ju është besuar për ta lënduar atë. Ju thjesht mund të deklaroni pse jeni të shqetësuar nga kjo sjellje pa bërë krahasime.

“Ti je gjithmonë…” ose “Nuk je kurrë…”

Këto deklarata gjithmonë e shtyjnë bashkëbiseduesin tuaj të mbajë një qëndrim mbrojtës. Nëse dëshironi të keni një diskutim vërtet produktiv, duhet të jeni specifik për atë që ju intereson. Në vend që t’i thuash “Ti je gjithmonë në telefonin tënd”, thuaji “Më duket sikur më injoron kur shikon në telefonin tënd ndërsa jemi bashkë”.

“Po e bëni gabim. “Nuk mund të bësh siç të thashë?”

Është e lehtë të mërzitesh kur e di se dikush po bën diçka të gabuar, por të shprehesh në këtë mënyrë nuk është gjëja më e mirë për të bërë. Kjo frazë fsheh një konkurrencë që definitivisht nuk e dëshironi në marrëdhënie. Mund të përpiqeni të thoni “Duket se është e vështirë për ju. Unë kam një ide që mund t’ju ndihmojë, a mund ta them?”

“Ju jeni shumë i ndjeshëm”

Përshkrimi i personit tjetër si ‘shumë’ i ndjeshëm, atëherë automatikisht redukton ndjenjat e tij/saj. Secili ndihet ashtu siç dëshiron dhe secili na shqetësojnë gjëra të ndryshme. Edhe nëse nuk e kuptoni pse ai ishte i mërzitur ose i ngacmuar, duke e përshkruar “shumë” si diçka që ai mendon se nuk do t’i bëjë mirë atij./abcnews.al