43% e grave shqetësohen për paratë çdo ditë, sipas një sondazhi të ri

schedule12:31 - 25 Shtator, 2022

schedule 12:31 - 25 Shtator, 2022

Si është gjendja ekonomike e grave pas pandemisë ? Më keq se më parë, siç thotë përvoja e shumë njerëzve dhe këtë e konfirmon një sondazh i ri, të kryer nga Ellevest, “e vetmja platformë investimi nga gratë, për gratë”, sipas përshkrimit të saj.

Ellevest krijoi Indeksin e Shëndetit Financiar të Grave, një mjet për të matur “shëndetin” financiar të grave, një përpjekje për të regjistruar mënyrën se si gratë mendojnë dhe sillen në lidhje me financat e tyre. “Ne e krijuam atë sepse është e vështirë të ndryshosh diçka që nuk mund ta matësh”, tha bashkëthemeluesja dhe sipërmarrësja e platformës Sallie Krawcheck. “Megjithatë, ajo ende nuk tregon shtrirjen e plotë të përpjekjes që duhet të bëjmë për të arritur barazinë e vërtetë gjinore edhe në çështjet ekonomike”.

Pra, sipas të dhënave të Ellevest, sot 43% e grave shqetësohen për çështje financiare çdo ditë, ndërsa 59% më shumë se një herë në javë. Edhe megjithëse stereotipi “bartës” dëshiron që burrat të shqetësoheshin për çështje të tilla, Ellevest sqaron se përqindjet përkatëse mes tyre janë më të ulëta: përkatësisht 36% dhe 55%. Përveç kësaj, vetëm 14% e grave ndihen të përgatitura për të përballuar një tjetër rënie ekonomike, krahasuar me 30% të burrave.

43% e femrave shqetësohen për çështjet financiare çdo ditë, ndërsa 59% më shumë se një herë në javë. Edhe megjithëse stereotipi “bartës” dëshiron që burrat të shqetësohen për çështje të tilla, Ellevest e bën të qartë se normat përkatëse midis tyre janë më të ulëta.

Shqetësimet më të mëdha të grave lidhur me paratë? Kryesisht, nëse ata do të jenë në gjendje të mbulojnë nevojat financiare të familjes, si shpenzimet e kujdesit për fëmijët ose prindërit e tyre. Shqetësimi më i madh financiar për burrat është kursimi për daljen në pension, ndërsa familja vjen e katërta në listën e prioriteteve të tyre.

Megjithatë, Krawcheck ndan disa lajme të mira: gratë tani po bëhen më të vetëdijshme për rëndësinë e financave, me një rritje të trefishtë të numrit të grave që i konsiderojnë ato pjesë përbërëse të mirëqenies së tyre të përgjithshme. Edhe megjithëse viti i kaluar ishte i vështirë për tregun, nga ato gra që arrijnë të kursejnë vitet e fundit, 75% vazhdojnë ta bëjnë këtë.

Shikoni postimin përkatës:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellevest (@ellevest)

/abcnews.al