Zvarranikët e rrezikuar të Turqisë do të gjurmohen me satelit

schedule22:53 - 16 Shtator, 2021

schedule 22:53 - 16 Shtator, 2021

Një projekt i ri nga Ministria e Mjedisit dhe Urbanistikës së Turqisë synon të monitorojë speciet zvarranike të vendit që janë në rrezik zhdukjeje. Zvarranikët, duke filluar nga kameleonët, breshkat, hardhucat dhe nepërkat e Kaukazit endemike në Turqi, do të gjurmohen nga mikroçipet e mbjellë mbi to. Rreth 500 zvarranikë janë zgjedhur për projektin, i cili do të lejojë gjurmimin satelitor të specieve që jetojnë në zonat e ruajtura në provincat Antalia, Muğla dhe Trabzon.

Autoritetet synojnë të mbledhin të dhëna në lidhje me dendësinë e popullsisë së zvarranikëve, ndryshimet në popullsinë e tyre, habitatet dhe ndikimin e mundshëm të ndryshimit të klimës në specie. Ndjekja do të ndihmojë gjithashtu në krijimin e korridoreve të kafshëve të egra për zvarranikët.

Projekti do të mbikëqyret nga shkencëtarët dhe do të jetë gjithashtu studimi më gjithëpërfshirës i zvarranikëve endemikë në Turqi.

Shkencëtarët do të përdorin teknologjinë e telemetrisë për të gjurmuar zvarranikët, të cilët do të pajisen me mikroçipet në orët e para të mëngjesit kur temperaturat e trupit të tyre janë më të ulëta. Shumica e specieve të zvarranikëve janë shumë të ndjeshëm ndaj temperaturave të ndryshuara, diçka që ndryshimet klimatike u përshpejtuan. Ato varen nga temperaturat e qëndrueshme të mjedisit për të ruajtur proceset kritike fiziologjike. Disa tashmë po ndiejnë ndikimin e ndryshimit të klimës, si nepërka livadhore anadolliane.

Ata kërkojnë të përmirësojnë kushtet e jetesës për zvarranikët duke vëzhguar rreziqet që paraqet ose përballet habitati i tyre. Projekti dyvjeçar do të shërbejë gjithashtu si një regjistrim për zvarranikët./abcnews.al