Zelanda e Re dhe BE-ja arrijnë marrëveshje për tregtinë e lirë pas 4-viteve

schedule08:23 - 1 Korrik, 2022

schedule 08:23 - 1 Korrik, 2022

Bashkimi Europian dhe Zelanda e Re kanë nënshkruar një marrëveshje të tregtisë së lirë pas katër vite negociatash dhe kanë nënshkruar një partneritet për të përforcuar bashkëpunimin e tyre kundër krimit të organizuar dhe grupeve terroriste, shkruan Reuters.

Sipas BE-së, tregtia me Zelandën e Re pritet të rritet me 30% si rezultat i marrëveshjes, vetëm me heqjen e tarifave duke u kursyer bizneseve 140 milionë euro në tarifa në vit.

“Ky është një moment historik,” tha Ursula von der Leyen, kreu i degës ekzekutive të BE-së. “Është një marrëveshje solide dhe moderne tregtare. Ajo sjell mundësi të mëdha për kompanitë tona, fermerët tanë, konsumatorët tanë. Dhe e rëndësishme: nga të dyja anët.”

Blloku 27-vendesh tha të enjten se flukset e investimeve të BE-së në Zelandën e Re mund të rriten me mbi 80%.

Tregtia dypalëshe e mallrave midis dy partnerëve është rritur në mënyrë të qëndrueshme vitet e fundit, duke arritur pothuajse 7.8 miliardë euro në vitin 2021. BE-ja është partneri i tretë më i madh tregtar i Zelandës së Re.

Kryeministrja e Zelandës së Re Jacinda Ardern tha se marrëveshja siguron akses pa taksa për 97% të eksporteve aktuale të Zelandës së Re në BE, me 91% që hiqet në ditën që do të zbatohet marrëveshja.

Von der Leyen tha se marrëveshja mbron 200 produkte agro-ushqimore evropiane me tregues gjeografikë dhe garanton që pothuajse të gjitha tarifat do të eliminohen mbi eksportet e BE-së në Zelandën e Re.

Marrëveshja do të hyjë në fuqi pasi Parlamenti Evropian ta miratojë atë dhe Zelanda e Re ta ratifikojë. Përveç kësaj, të dyja palët ranë dakord për një bashkëpunim më të ngushtë në zbatimin e ligjit me një marrëveshje midis Zelandës së Re dhe Europolit, agjencisë së krimit të BE-së.

Von der Leyen tha se do të ndihmojë në parandalimin e sulmeve terroriste që ndodhën në vitet e mëparshme në tokën e BE-së dhe Zelandës së Re, ndërsa trajton përmbajtjen terroriste në internet.

/abcnews.al