“Zbulimi më i rëndësishëm i shekullit XXI,” kërkuesit mund të kenë gjetur varrin e Kleopatrës

schedule18:50 - 8 Nëntor, 2022

schedule 18:50 - 8 Nëntor, 2022

Një tunel i gdhendur nëpër shtresa shkëmbi është zbuluar nën tempullin e lashtë të Egjiptit Taposiris Magna. Ekisizton mundësia që tuneli mund të çojë në varrin e humbur prej kohësh të Kleopatrës.

Tuneli, i cili është cilësuar si një “mrekulli gjeometrike”, shtrihet për më shumë se 1.46 km, është rreth 1.8 metra i lartë dhe thuhet se i ngjan tunelit të Eupalinos në ishullin grek të Samosit, i vlerësuar si një nga inxhinierët më të rëndësishëm arritjet e botës klasike.

Arkeologia Kathleen Martinez e Universitetit të San Domingos ka qenë e bindur për më shumë se një dekadë se faraoni i fundit i Egjiptit Kleopatra dhe i dashuri i saj Mark Antony prehen brenda tempullit dhe është e sigurt që tuneli mund të jetë rruga drejt këtij zbulimi.

Tempulli Taposiris Magna, emri i të cilit do të thotë ‘varri i madh i Osiris’, ndodhet pranë qytetit egjiptian të Aleksandrisë, dikur kryeqyteti i vendit.

Martinez tha se ka një shans të mirë që mbretëresha të jetë varrousr atje, dhe nëse kjo rezulton e vërtetë, gjetja e eshtrave të faraonit të fundit të Egjiptit do të ishte “zbulimi më i rëndësishëm i shekullit të 21-të”.