Vaksinat COVID-19 veprojnë kundër variantit indian, zbulon studimi

schedule07:24 - 18 Maj, 2021

schedule 07:24 - 18 Maj, 2021

Vaksinat e aprovuara COVID-19 janë efektive kundër variantit indian (B.1.617.2), ka zbuluar një studim nga shkencëtarët në Universitetin e Oksfordit.

“Duket se varianti indian do të jetë i ndjeshëm ndaj vaksinës ashtu siç janë të tjerët (variantet)”, tha Prof. Sir John Bell, profesor emitus i mjekësisë në Oksford, për Times Radio në MB.

“Të dhënat duken mjaft premtuese. Unë mendoj se popullata e vaksinuar do të jetë mirë. Dhe ne thjesht duhet të hedhim rrugën tonë përmes kësaj “.

Studimi, i udhëhequr nga Prof. Gavin Screaton i Oxfordit, shqyrtoi dy vaksina Pfizer-BioNTech dhe Oxford-AstraZeneca dhe zbuloi se të dy krijojnë antitrupa të mjaftueshëm për të neutralizuar variantin Indian në incidenca të mjaftueshme për të zvogëluar në mënyrë drastike shtrimet në spital dhe fatalitetet.

Ai gjithashtu zbuloi se B.1.617.2 është më pak rezistent ndaj vaksinave sesa varianti i Afrikës së Jugut dhe është më i ngjashëm me variantet Kent dhe Brazilian.

“Nëse bëni eksperimentin laboratorik, i cili është marrja e serumit plazma nga dikush që ka marrë vaksinën dhe ju shikoni për të parë aftësinë e tij për të neutralizuar virusin, kjo është një mënyrë shumë efektive për të treguar nëse do të mbroheni apo jo”, tha Sir John.

“Duket mirë. Nuk është e përsosur por nuk është e keqe katastrofike. Ka një reduktim të lehtë të aftësisë për të neutralizuar virusin, por nuk është shumë i madh dhe sigurisht jo aq i madh sa shihni me variantin e Afrikës së Jugut. Rathershtë mjaft afër versionit brazilian, ku serumi i vaksinës duket të jetë shumë efektiv në neutralizimin e virusit”, shtoi ai.

“Antitrupat që keni bërë pasi të keni bërë vaksinën, të cilat po qarkullojnë në gjakun tuaj, janë mjaft të mira për të neutralizuar virusin nëse e merrni atë.”

Por Sir John paralajmëroi se mungesa e vaksinimeve në të gjithë Evropën dhe gjetkë do të thotë se kontinenti është më i ndjeshëm ndaj varianteve dhe mbetet mundësia që të shfaqen më shumë për shkak të mungesës së imunizimit dhe transmetimit të shtuar.

“Ekzistojnë grupe shumë të gjera të Europës që janë kryesisht të pavaksinuara. Kështu që ata janë mjaft të prekshëm nga variante të reja qoftë indian apo ndryshe duke përfshirë të gjithë kontinentin dhe duke lënë nivele shumë, shumë të larta të sëmundjes”, shtoi ai./abcnews.al