Ushtrimi që do t’ju japë bark të përsosur

schedule08:20 - 30 Korrik, 2022

schedule 08:20 - 30 Korrik, 2022

Cili mashkull nuk do të donte të kishte bark me formë të mirë! Sigurisht që kjo nuk mund të bëhet brenda një dite. Duhet punë e vështirë, ushqimi i duhur dhe stërvitje e përditshme.

Por sipas gjimnastëve dhe shkencëtarëve të edukimit fizik, ka ushtrime që sjellin rezultatet e dëshiruara relativisht shpejt.

Më e njohura prej tyre është dërrasa dhe variacionet e ndryshme të këtij ushtrimi. Arsyeja është se është një ushtrim që punon shumë grupe muskujsh. Përveç vetë barkut dhe të gjithë muskujve që ndodhen rreth tyre, në rajonin e mesit dhe legenit dhe kontribuojnë në ekuilibrin e trupit.

Sipas Universitetit të Harvardit, dërrasa është ushtrimi më i mirë për forcimin e muskujve të barkut. Vendoseni trupin në një vijë të drejtë dhe qëndroni në këtë pozicion për disa sekonda, ndërsa shikoni pak poshtë. Është e rëndësishme të mbani shpinën drejt dhe të shtrëngoni barkun dhe të pasmet.

Qëndroni në këtë pozicion për 20 deri në 30 sekonda. Pas një pushimi një minutësh, përsëriteni. Synoni për 12 minuta dërrasë çdo ditë për bark të fortë dhe qëndrim të mirë. Përveç kësaj, ky ushtrim zvogëlon rrezikun e lëndimeve të shpinës dhe shtyllës kurrizore.

Përveç mënyrës kryesore të bërjes së dërrasës ka dy variacione interesante, pak më të vështira, dërrasa anësore dhe dërrasa malësore. Edhe pse më të mundimshme, ato janë plotësisht efektive, pasi premtojnë të transformojnë trupin tuaj./abcnews.al