Ky ushtrim këshillohet për të gjithë personat që vuajnë nga hipertensioni, të zgjatë jetëgjatësinë

schedule11:14 - 7 Shkurt, 2023

schedule 11:14 - 7 Shkurt, 2023

Presioni i lartë i gjakut është një gjendje e zakonshme që prek më shumë se një të katërtën e të gjithë të rriturve në një moment të jetës së tyre. Gjendja, e cila njihet edhe si hipertension, mund të shkaktohet nga një dietë jo e shëndetshme ose nga mungesa e stërvitjes. Presioni i lartë i gjakut ushtron stres shtesë në organet tuaja vitale, të cilat përfundimisht mund të çojnë në disa komplikime vdekjeprurëse – duke përfshirë një atak në zemër ose goditje në tru. Por ju mund të zvogëloni rrezikun e hipertensionit duke ushtruar rregullisht. Këto janë ushtrimet më të mira për të shmangur këtë gjendje.

Çiklizmi, noti, tenisi dhe vrapi mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, sipas shoqatës bamirëse Blood Pressure UK.

Këto janë të gjitha llojet e aktivitetit aerobik, të cilat përdorin të gjitha grupet kryesore të muskujve në trup dhe fokusohen në zemrën dhe enët e gjakut. Ata gjithashtu nuk do ta rrisin shpejt presionin e gjakut në një periudhë të shkurtër kohore, ndryshe nga disa lloje të tjera ushtrimesh, thotë ai.

“Llojet e ndryshme të ushtrimeve dhe aktiviteteve kanë efekte të ndryshme në trupin tuaj”, thotë Blood Pressure UK.

  • -Nëse keni presion të lartë të gjakut, përpiquni të përqendroheni në aktivitete që do të ndihmojnë zemrën dhe enët e gjakut. Aktiviteti aerobik është lloji që ndihmon më shumë zemrën tuaj.
  • – Aktivitetet aerobike janë lëvizje të përsëritura dhe ritmike dhe përdorin grupet e mëdha të muskujve të trupit tuaj, si ato në këmbë, shpatulla dhe krahë.
  • – Format e tjera të aktivitetit janë më pak të dobishme. Për shembull, nuk duhet të bëni asnjë ushtrim që është shumë intensiv për një periudhë të shkurtër kohore, si sprinti ose ngritja e peshave. Këto lloj aktivitetesh do të rrisin shpejt presionin e gjakut dhe do të bëjnë tendosje të padëshiruar në zemrën dhe enët e gjakut.

Disa ushtrime janë aq intensive sa që do t’ju duhet leja e mjekut nëse keni presion të lartë të gjakut.

Është gjithashtu e rëndësishme të siguroheni që të bëni mjaftueshëm ushtrime. Të gjithë duhet të synojnë të bëjnë të paktën 150 minuta aktivitet me intensitet të moderuar çdo ditë./abcnews.al