Ushtarët që nuk mund të largohen nga vija e frontit derisa të përfundojë lufta

schedule11:58 - 26 Shtator, 2023

schedule 11:58 - 26 Shtator, 2023

Nga Mark Urban, BBC

Duke qëndruar mes disa ndërtesave të rrafshuara, “Jimmy”, një oficer ukrainas i cili ka qenë në shërbim aktiv prej vitesh, foli për mbijetesën e tij: “Unë jam një njeri me fat.”

Njësia e tij, Brigada e 24-të e Mekanizuar, ka një histori të gjatë dhe është pjesë e ushtrisë së vjetër të rregullt ukrainase, duke luftuar kundër rusëve që nga viti 2014. Por që nga pushtimi i shkurtit 2022, ushtria është trefishuar në madhësi, kombi është mobilizuar dhe Njësia e Jimmy-t ndryshoi vend.

“Ne kaluam dy javë në gusht që nga data 24, e cila tani shërben në Donbas, atë qendër të vjetër të industrive të tymit në lindje, duke zënë një pjesë të frontit midis Bakhmutit dhe Horlivkës.

Dhe shkuam në Ukrainën perëndimore, ku jetojnë ende shumë familje. Në prag të luftës, Brigada e 24-të ishte pak më shumë se 2,000 trupa, duke bërë që ushtarët të ndyshonin herë pas herë turnet.”

Megjithëse ushtria ukrainase rrallë diskuton për shifra, burimet më thanë se tani është rritur në më shumë se 7,000, me gjithsej pesë batalione këmbësorie, katër artileri, një batalion tankesh dhe shumë elementë të tjerë mbështetës.

Ndërsa ndodhi ai mobilizim, ushtarëve të vjetër të rregullt iu bashkuan mijëra vullnetarë dhe rekrut.

“Yurii”, një 20-vjeçar nga Kievi, është një nga të rekrutët e rinj.

Sipas kushteve të kontratave të tyre, vullnetarët ashtu si rekrutët  nuk mund të largohen dhe janë të detyruar të shërbejnë deri në përfundimin e luftës. Ndërkohë, ata kanë të drejtë për vetëm 10 ditë pushim çdo vit.

Një tjetër është është një burrë i moshuar, për të qenë saktësisht 52 vjeç, i cili e kreu shërbimin e tij ushtarak më shumë se 30 vjet më parë. Midis atyre që dolën vullnetarë për të shkuar në front ka shumë që kanë humbur punën e tyre në krizën ekonomike që ka shoqëruar luftën dhe janë tërhequr nga paga e lartë që vjen me të qenit në vijën e parë.

Dhe ndërsa lufta vazhdon, po ashtu edhe humbja.  Pentagoni vlerësoi së fundmi se 70,000 ukrainas ishin vrarë në luftë, shumica e tyre në ushtri. Riatdhesimi i robërve të luftës është vetëm një nga çështjet e shumta që do të duhet të negociohen sapo armët të dorëzohen.

Por humbja dhe zemërimi publik ndaj veprimeve të Rusisë e kanë bërë shumë më të vështirë për politikanët ukrainas që të bien dakord për një armëpushim ose marrëveshje paqeje.

/abcnews.al