Ujku norvegjez ndoshta është zhdukur përgjithmonë

schedule08:59 - 2 Dhjetor, 2021

schedule 08:59 - 2 Dhjetor, 2021

Ujku erdhi në Norvegji kur akulli u tërhoq rreth 12,000 vjet më parë. Por ai u zhduk nga peizazhi norvegjez dhe ndoshta nga Suedia, rreth vitit 1970. Presioni i lartë i gjuetisë dhe konfliktet me bujqësinë në veçanti kontribuan në rënien e kafshëve.

Por me sa duket specia u rivendos rreth vitit 1980. Sot më shumë se 400 ujqër enden në zonën kufitare midis Norvegjisë dhe Suedisë. Ata konsiderohen si një popullsi e përbashkët.

Në fillim, kishte zëra se ujqër nga kopshtet zoologjike ishin lëshuar në natyrën e egër norvegjeze, por kjo nuk duket të jetë e vërtetë. Në çdo rast, ata nuk mund të ishin kafshë nga popullata origjinale e ujqërve të Norvegjisë. Në vend të kësaj, duket se ujqërit finlandezë zgjeruan territorin e tyre.

“Ujqërit në Norvegji dhe Suedi sot ka shumë të ngjarë të vijnë nga ujqër që kanë emigruar nga Finlanda,” thotë profesor Stenøien.

Nga kanë ardhur në Finlandë nuk është plotësisht e sigurt, por megjithatë duket se janë finlandezë.

Ujqërit të kërcënuar nga gjakderdhja e rëndë

Në një kthesë në dukje kontradiktore, ujqërit në Norvegji dhe Suedi janë gjenetikisht të ndryshëm nga ata që jetojnë sot në Finlandë. Por ky nuk është as lajm i mirë dhe as një shenjë se Norvegjia ka një popullatë të veçantë ujku.

“Ne nuk kemi gjetur asnjë tregues të përshtatjeve gjenetike të veçanta ose unike tek ujqërit norvegjezo-suedezë,” thotë Stenøien.

Ujku norvegjezo-suedez ndoshta është zhdukur përgjithmonë

Në teori, mund të imagjinohet që ujqërit e vërtetë norvegjezo-suedezë që gjenden ende të shpërndarë nëpër kopshte zoologjike, mund të kontribuojnë me gjenet e tyre tek ujqërit e egër të sotëm në Norvegji dhe Suedi.

Kjo mund të zvogëlojë edhe ngjizjen  në popullatën e ujqërve në norvegjezin dhe suedezin e egër.

Duke pasur parasysh mosmarrëveshjen prej dekadash që shpërtheu kur qarkulluan thashethemet se ujqërit ishin lëshuar në natyrë nga kopshtet zoologjike, mund të merret me mend vetëm zhurma e shkaktuar nëse kjo do të ndodhte vërtet.

Ujku i vërtetë norvegjezo-suedez ndoshta është zhdukur përgjithmonë nga peizazhi i tij vendas./abcnews.al