Udhëzimet e reja të OBSH: Shmangni kripën, po në lidhje me patatinat, ëmbëlsirat dhe mishrat e përpunuar?

schedule20:30 - 11 Maj, 2021

schedule 20:30 - 11 Maj, 2021

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) lëshoi ​​sot udhëzime të reja për kufizimin e natriumit në ushqime, duke paralajmëruar se përmbajtja e tepërt e kripës në ushqime dhe pije i vë njerëzit në rrezik më të madh për të zhvilluar probleme kardiovaskulare dhe goditje në tru.

Rreth 11 milion vdekje në të gjithë botën çdo vit janë për shkak të kequshqyerjes, përfshirë 3 milion që i atribuohen marrjes së lartë të natriumit, sipas raportit të OBSH.

Në shumë vende të pasura, dhe me ritme në rritje në vendet me të ardhura më të ulëta, një përqindje e madhe e marrjes së natriumit vjen nga ushqimet standarde, të tilla si buka , drithërat dhe mishrat e përpunuar dhe produktet e qumështit, përfshirë djathrat.

Kloruri i natriumit është emri i kripës në kimi dhe natriumi është një metal që rregullon sasinë e ujit në trup.

Autoritetet, sipas AMPE, duhet të përcaktojnë strategjitë për të zvogëluar marrjen e kripës dhe t’u sigurojnë njerëzve informacion për të marrë vendimet e duhura dietike, tha sekretari i përgjithshëm i OBSH Tentros, Antanom Gebregesous.

“Industria e ushqimit dhe pijeve gjithashtu duhet të ulë nivelet e natriumit në produktet e përpunuara,” tha ai në një deklaratë.

Kufijtë e rinj të OBSH-së në 64 kategori ushqimesh dhe pije synojnë të drejtojnë autoritetet e 194 vendeve anëtare në diskutimet e tyre me industrinë.

Rekomandimet e reja të OBSH-së

Për shembull, sipas rekomandimeve të reja të OBSH-së, patatinat duhet të përmbajnë maksimumi 500 mikrogram natrium për 100 gramë produkt, byrekë dhe pasta deri në 120 mikrogramë dhe mish të përpunuar deri në 360 mikrogramë.

“Marrja e tepërt e natriumit rrit presionin e gjakut dhe për këtë arsye rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare,” tha ai.

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve nga sëmundjet jo-ngjitëse në të gjithë botën dhe janë përgjegjëse për 32% të të gjitha vdekjeve, sipas OBSH. Marrja e lartë e natriumit shoqërohet me mbipesha, sëmundjet kronike të mëlçisë dhe kancerin e stomakut.

OBSH rekomandon kufizimin e marrjes së kripës në më pak se 5 gram në ditë më pak se 2 gram natrium.

OBSH vendosi një objektiv global në 2013 për të zvogëluar marrjen mesatare të kripës njerëzore me 30% deri në 2025, por “bota nuk është në rrugën e duhur drejt këtij qëllimi”./abcnews.al