Tiparet e personalitetit të lidhura me lumturinë

schedule09:54 - 31 Mars, 2023

schedule 09:54 - 31 Mars, 2023

Studiuesit zbuluan se kënaqësia në punë është e lidhur ngushtë me ndërgjegjshmërinë, ndërsa kënaqësia sociale është e lidhur ngushtë me ekstroversionin dhe pajtueshmërinë. Studimi analizon të dhënat e mbledhura për Studimet Longitudinal të Internetit për anketën e Shkencave Sociale nga viti 2008 deri në vitin 2019.

9,110 pjesëmarrësit e anketës ishin njerëz që jetonin në Holandë, nga mosha 16 deri në 95 vjeç.

Modeli i Personalitetit u krijua për të përfshirë ato tipare të personalitetit që njerëzit i konsiderojnë më të rëndësishmet për jetën e tyre. I referohet termave neurotizëm, ekstroversion, disponueshmëri intelektuale, vullnet i mirë dhe ndërgjegje. Shumë tipare të personalitetit janë të lidhura fort me kënaqësinë nga jeta.

Studimi arriti në përfundimin se tiparet e personalitetit që lidhen me ndjenjën e kënaqësisë zbatohen në mënyrë të barabartë në të gjitha fazat e jetës dhe bëhen më të forta me kalimin e viteve. Njerëzit që janë emocionalisht të qëndrueshëm dhe joneurotikë janë ata që kanë më shumë gjasa të marrin kënaqësi nga jeta.

Ky është studimi i parë që na tregon se disa tipare të personalitetit lidhen më shumë me kënaqësinë e jetëgjatësisë”, tha psikologia klinike Dr. Alisa Ruby Bash, e cila mori pjesë në studim.

“Edhe pse studime të tjera kanë hetuar lidhjen midis tipareve të personalitetit dhe kënaqësisë nga jeta, ky e shqyrton atë me kalimin e kohës”, shtoi ajp./abcnews.al