Teleskopi hapësinor ‘James Webb’ zbulon dy galaktika të reja të largëta

schedule12:56 - 14 Nëntor, 2023

schedule 12:56 - 14 Nëntor, 2023

Vëzhgimet sistematike të shkencëtarëve të grupit të galaktikave Pandora, të regjistruara nga teleskopi hapësinor ‘James Webb’, kanë konfirmuar ekzistencën e galaktikave të dytë dhe të katërt më të largëta të vëzhguara ndonjëherë.

Galaktikat përshkruhen në një botim në Astrophysical Journal Letters.

Çfarë zbuloi teleskopi në galaktikë

Një ekip ndërkombëtar i udhëhequr nga hulumtuesit e Penn State konfirmoi distancën e këtyre galaktikave të lashta dhe nxorri vetitë e tyre duke përdorur të dhëna të reja spektroskopike nga teleskopi.

Ndryshe nga galaktikat e tjera që janë konfirmuar në këtë distancë, galaktikat e reja janë më të mëdha, siç zbulohet nga teleskopi James Webb. Njëra është e zgjatur, pothuajse si një kikirikë, dhe tjetra është si një top me gëzof. Edhe pse pritet të jenë formuar nga materiale të ngjashme, ato tregojnë shenja se janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Ekipi hulumtues vlerëson se drita e zbuluar nga teleskopi u emetua nga dy galaktikat kur universi ishte rreth 330 milion vjet i vjetër dhe udhëtoi rreth 13.4 miliardë vite dritë për të arritur James Webb. Por galaktikat tani janë 33 miliardë vite dritë larg nga Toka, për shkak të zgjerimit të universit gjatë asaj kohe. Galaktikat tepër të largëta ofrojnë njohuri se si mund të jenë formuar galaktikat e para.

Vlen të përmendet se dy galaktikat janë dukshëm më të mëdha se tre galaktikat e zbuluara më parë në këto distanca ekstreme. Njëra është të paktën gjashtë herë më e madhe me një diametër prej rreth 2000 vite dritë./abcnews.al