Teleskopi Hapësinor Hubble kap një imazh të ri mahnitës të Mjegullnajës Tarantula

schedule18:33 - 8 Shkurt, 2023

schedule 18:33 - 8 Shkurt, 2023

Teleskopi Hapësinor Hubble i NASA-s ka shkrepur një imazh mahnitës të Mjegullnajës së Tarantulës, duke hedhur dritë të re në hulumtimin rreth lindjes së yjeve në rajonin më të ndritshëm galaktikës tonë fqinje.

E njohur gjithashtu si 30 Doradus, mjegullnaja është një rajon i madh formues yjor i gazit të hidrogjenit të jonizuar që shtrihet 161,000 vite dritë nga Toka në Renë e Madhe të Magelanit.

Retë e tij të turbullta të gazit dhe pluhurit duket se rrotullohen mes yjeve të sapoformuar të rajonit.

Mjegullnaja e Tarantula është shtëpia e yjeve më të nxehtë dhe masive të njohura.

Imazhi kombinon të dhëna nga dy këndvështrime të ndryshme vëzhgimi.

NASA tha se teleskopi i parë, të cilin astronomët e quajtën Scylla, ishte krijuar për të eksploruar vetitë e pluhurit që ekziston në zbrazëtirën midis yjeve që përbëjnë retë e errëta në imazh. Ai zbulon se si pluhuri ndëryjor ndërvepron me dritën e yjeve në mjedise të ndryshme.

Imazhi përfshin gjithashtu të dhëna nga një program vëzhgimi që studion formimin e yjeve në kushte të ngjashme me universin e hershëm, si dhe katalogimin e yjeve të Mjegullnajës Tarantula për operacionet e ardhshme shkencore me teleskopin hapësinor James Webb.