Të gjitha simptomat, si të kuptoni se keni një varësi ndaj seksit

schedule22:06 - 24 Nëntor, 2022

schedule 22:06 - 24 Nëntor, 2022

Varësia nga asgjë nuk mund të jetë e mirë. E njëjta gjë me seksin. Kjo sepse çdo varësi përfshin një tendencë për vetëshkatërrim dhe fsheh shumë rreziqe indirekte dhe direkte.

Ajo ndikon në shëndetin tonë mendor, në marrëdhëniet tona personale, por edhe në shëndetin dhe sigurinë tonë. Kur bëhet fjalë për varësinë ndaj seksit, ekspertët thonë se është një detyrim jashtëzakonisht i zakonshëm, por që nuk mund të diagnostikohet lehtë.

Frekuenca e diagnostikimit të varësisë ndaj seksit është rritur me përdorimin e internetit. I varur nga seksi zakonisht kërkon partnerë të shumtë seksualë, por përfshin gjithashtu një nevojë kompulsive për të masturbuar dhe për të parë pornografi. Mund të shfaqet ende si nevojë që dikush të përjetojë situata seksuale “intensive”.

Një i varur ndryshon ndjeshëm jetën e tij. Edhe kjo pasi ai “duhet” të kryejë një akt seksual disa herë gjatë ditës. Sjellja e tij është gjithnjë e më e pakontrollueshme dhe kjo ka një ndikim të drejtpërdrejtë në jetën e tij të përditshme.

Por nuk është e lehtë të zbulohet. Sepse shumica e të varurve nga seksi mësojnë me kalimin e kohës për të fshehur sjelljen e tyre. Ndonjëherë ata mund të fshehin varësinë e tyre edhe nga bashkëshortët, anëtarët e familjes dhe kolegët e tyre.

Por në raste të tjera, simptomat janë më të dukshme. Një person mund të ketë një varësi ndaj seksit kur shfaq një nga simptomat e mëposhtme:

  1. Fantazitë kronike dhe obsesionet seksuale
  2. Gënjeshtrat për të mbuluar varësinë
  3. Ata e gjejnë veten në rrezik shpesh për shkak të sjelljes së tyre seksuale
  4. Ndjejnë keqardhje ose faj pas seksit 8.
  5. Ata duan kontroll dhe dominim në çdo takim seksual
  6. Ata vazhdimisht angazhohen në aktivitete të paligjshme seksuale

Edhe pse nuk është e lehtë të zbulohet, nuk duhet të harrojmë diçka. Varësia është një gjë dhe kënaqësia është tjetër. Nuk je i varur nëse të pëlqen seksi. Kjo është krejtësisht normale.

I varur nga seksi zakonisht nuk ka kontroll mbi stimujt e tij dhe ka një nxitje për të vazhduar me aktin seksual. Oreksi për seks nuk mund të ndalet dhe për të kënaqur nevojat e tij ai nuk do të ndalet para asgjëje. Edhe ndjenjat e tij i nënshtrohen varësisë së tij.
Të shijosh seksin nga ana tjetër është diçka tjetër. Megjithatë, varësia, si të gjitha varësitë, mund të trajtohet në shumë mënyra./abcnews.al