Taksa e pronës, shtyhet afati i vetëdeklarimit në Tiranë

schedule14:47 - 12 Shtator, 2019

schedule 14:47 - 12 Shtator, 2019

Në një muaj rreth 20 mijë banorë të kryeqytetit deklaruan pranë zyrave të Ujësjellësit të dhënat për banesën, me qëllim përllogaritjen e taksës së pronës. Për shkak të fluksit të qytetarëve nësportele, Ujësjellës Kanalizimet në Tiranë kanë shtyrë deri më 30 Tetor afatin e vetëdeklarimit.

Banorët e Tiranës kanë dhe rreth një muaj e gjysmë kohë për të vetëdeklaruar të dhënat e banesës. Ato nevojiten për të llogaritur taksën e pronës në bazë të vlerës dhe që do të aplikohet në faturën e ujit.

Ujësjellës Kanalizimet kanë shtyre afatin deri më 30 Tetor. Arsyeja është fluksi i qytetarëve nëpër sportele. Për rreth një muaj gati 20 mijë persona kanë kryer vetëdeklarimin e banesës në 14 pikat e UKT-së në kryeqytet.

Për të kryer vetëdeklarimin e banesës qytetarët duhet të kenë me vete kartën e identitetit, dokumentin e pronësisë, certifikatë ose kontratë shitblerje apo dokumentin e ALUIZNI-t.

Vetëdeklarimi i kryer nga qytetarët do të verifikohet nga punonjësit e ujësjellësit me ato të Hipotekave apo ALUIZNI-t nëse banesa është në proces legalizmi. Në rast se vlerat do rezultojnë të ndryshme taksa do të bazohet në shifrën më të lartë.

Taksa vjetore që llogaritet duke shumëzuar sipërfaqen e apartamentit dhe çmimin e vlerësimit, me pas me shkallën në përqindje të taksës së miratuar me ligj për kategorinë e ndërtesave për banim 0.05%.

Ajo paguhet për shtëpitë, garazhet e mbyllura e bodrumet.  Prej saj përjashtohen pensionistët, personat që trajtohen me ndihmë ekonomike, banesat sociale dhe ndërtesat në funksion të komuniteteve fetare./ABC News Albania 24/7