Taksa e biznesit ulet, Greqia rrit pagat minimale nga 1 janari, sa do të shkojnë

schedule09:08 - 16 Gusht, 2022

schedule 09:08 - 16 Gusht, 2022

GREQI – Po përshpejtohen vendimet për rritjen e re (të tretë me radhë) të pagës minimale në 751 euro (këtë herë) dhe për heqjen ose të paktën përgjysmimin e tarifës së shërbimit që rëndon profesionistët biznesmenë në Greqi.

Tashmë ka nisur puna përgatitore për këto masa në mënyrë që vendimet të merren më herët dhe njoftimet nga kryeministri Kyriakos Mitsotakis gjatë fjalimit të tij në Ekspozitën Ndërkombëtare të Selanikut (TEF). Synimi është, nga njëra anë, që paga e re minimale të zbatohet ndoshta nga fillimi i vitit 2023 dhe nga ana tjetër , për pretendimin, tarifa të bëhet më e lehtë , nëse jo zero.

Në shtator qeveria planifikon të ndryshojë profilin e saj politik në ekonomi. Me fjalë të tjera, kryeministri i Greqisë dëshiron të shpëtojë nga logjika e shtesave dhe kuponave dhe të rikthejë axhendën e reformave të përhershme që nxisin të ardhurat e disponueshme . Në arsenalin e saj do të ketë të ardhurat ekstra që mbledh çdo muaj për shkak të rrjedhës së kënaqshme të mbledhjes së taksave, por edhe hapësirës ekstra fiskale që vjen nga ecuria e turizmit dhe rimëkëmbja më e gjerë e ekonomisë. Inflacioni mbetet një kundërshtar kryesor ,sidomos ai strukturor dhe kështu që nga vjeshta stafi financiar ndryshon taktikë dhe zgjeron linjën e mbrojtjes. Me fjalë të tjera, në vend që të jepet vetëm pjesë-pjesë mbështetje për grupet vulnerabël, do të zgjidhen masa të karakterit të përhershëm që do të qetësojnë më shumë njerëz. Kështu, krahas njoftimeve të planifikuara tashmë ( heqja e kontributit të solidaritetit , ulje e kontributeve të sigurimit etj.), qeveria po shqyrton edhe sa vijon :

Paga minimale: Dhjetë vjet pas shkurtit 2012, qeveria po mendon të rivendosë pagën minimale në 751 euro. Në memorandumin e vitit 2012 dhe me aktin e 6-të të Këshillit të Ministrave, pagat bazë të punonjësve të sektorit privat ranë nga 751 euro në 586 euro. Pastaj u krijua për herë të parë paga minimale 511 euro , veçanërisht për të rinjtë deri në 25 vjeç. Me rritjen e vitit 2019 , paga minimale u hoq dhe paga bazë u ngrit dhe ngriu për tre vjet në 650 euro.

Dy rritje të pagës minimale ka pasur këtë vit: e para u njoftua vitin e kaluar në korrik dhe hyri në fuqi në janar të këtij viti. Ishte rreth 2% dhe paga minimale arrinte në 663 euro . Pak muaj më vonë, në maj, këtë herë ka ndodhur një rritje e re prej 7.5% , duke e çuar pagën minimale aktuale në 713 euro . Stafi financiar thuhet se po kërkon hapësirë ​​shtesë fiskale që do të mundësonte një rritje të mëtejshme të pagës bazë në 751 euro, e cila mund t’i ndihmojë qytetarët të përpiqen t’ia dalin me saktësi galopante. /abcnews.al/