Super kompjuteri zbulon njerëzit me depresion

schedule22:55 - 4 Korrik, 2021

schedule 22:55 - 4 Korrik, 2021

Shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara kanë përdorur një super kompjuter për të diagnostikuar depresionin e madh te pacientët.

Sistemi kompjuterik studion imazhe nga truri dhe lokalizon ata njerëz që janë në depresion. Metoda mund të përdoret në të ardhmen për diagnostikimin e hershëm të atyre që janë në rrezik të depresionit.

Studiuesit, të udhëhequr nga neuroshkencëtari njohës dhe profesori i psikologjisë David Schneier i Universitetit të Teksasit në Austin dhe të botuar në revistën Psychiatry Research-Neuroimaging, përdorën kompjuterin Stampede për të llogaritur imazhin e trurit.

Metoda u testua në 52 persona me çrregullime të mëdha depresive dhe në 45 njerëz të shëndetshëm. Sistemi ishte 75% i suksesshëm në dallimin e pacientëve me depresion duke njohur tiparet e përbashkëta në imazhet e trurit të tyre.

Të mësuarit në makinë lejon krijimin e algoritmeve që mund të mësojnë vetë nga analiza e të dhënave ekzistuese dhe më pas të bëjnë parashikime kur analizojnë të dhëna të reja. Kështu, kompjuteri, pasi ka gjetur “gjurmën” e depresionit në tru, atëherë mund ta zbulojë atë tek njerëzit që nuk kanë treguar ende simptoma të dukshme.

“Kjo është vala e së ardhmes. Ne po shohim gjithnjë e më shumë botime dhe prezantime shkencore në konferenca shkencore mbi zbatimin e të mësuarit makinerik për të zgjidhur probleme të vështira në neuroshkencë”, tha Snyer.

Edhe pse premtuese, teknika e re nuk është ende gati për përdorim klinik. Studiuesit planifikojnë ta pasurojnë atë duke siguruar kompjuterin me më shumë të dhëna, gjenetikë dhe më shumë./abcnews.al