Studimi: Tingujt polarë që nuk janë dëgjuar kurrë më parë

schedule16:25 - 6 Shkurt, 2023

schedule 16:25 - 6 Shkurt, 2023

Nga Georgina Rannard

Akull që bie, një fokë që tingëllon si një sinjal nga hapësira dhe sikur dikush gjuan gjatë gjithë kohës me armë zjarri, janë disa nga zhurmat që publikuan dy laboratorët akustik detarë.

Projekti prezanton publikun me 50 tinguj që rrallë dëgjohen të regjistruara nën ujë në rajonet polare.

“Këto tinguj janë të huaj për shumicën e njerëzve,” shpjegon artisti dhe studiuesi Dr Geraint Rhys Whittaker.

“Ne ndoshta mendojmë se e dimë se si tingëllojnë polet, por shpesh kjo imagjinohet,” shton Dr Whittaker, i cili punon në Institutin Helmholtz për Biodiversitetin Funksional Detar dhe Institutin Alfred Wegener në Gjermani.

Mikrofonët nënujorë u ngjitën në nota me instrumente shkencore të mbetura në Arktik dhe Antarktik për rreth dy vjet.

Një zë i kapur ishte thirrje nga foka e Antarktidës më pak e hulumtuar. Fokat Ross jetojnë në det të hapur dhe në akull të vështirë për t’u arritur. Shkencëtarët regjistruan pesë thirrje nga krijesa me frekuenca të ndryshme.

U regjistruan gjithashtu tinguj nga foka Crabeater, balenat minke, narwhals dhe balenat me gunga.

Mund të jetë e vështirë të kapësh këto tinguj për shkak të mjedisit jo mikpritës dhe distancave të mëdha që kafshët udhëtojnë në rajone.

“Vështirësia është të dish se ku do të jenë gjitarët, sepse ata lëvizin dhe nuk mund të hamendësosh se ku do të jenë,” shpjegon Dr Whittaker.

U regjistrua gjithashtu shembja e zhurmshme e akullit, një proces që po përshpejtohet në pjesë të rajoneve polare nga rritja e temperaturave të lidhura me ndryshimet klimatike.

Tingulli delikat i “këndimit” të akullit është përfshirë në koleksion. Shkaktohet nga akulli që lëviz në ujë, ose tkurret kur temperaturat rriten dhe bien, ose kur akulli shkrihet dhe ngrihet përsëri.

Pak njerëz lexojnë kërkime shkencore të publikuara nga universitetet, sugjeron Dr Whittaker, dhe ai shpreson se dëgjimi i tingujve do t’i bëjë njerëzit të ndalojnë dhe të mendojnë për oqeanet polare. Oqeanet zënë 71% të sipërfaqes së planetit tonë dhe janë jashtëzakonisht të rëndësishëm për ruajtjen e jetës në Tokë, por ndikohen rëndë nga ndryshimet klimatike.

Mikrofonët gjithashtu kapën zhurmën e krijuar nga njeriu në oqeane, të shkaktuara nga transporti dhe kërkimi i naftës dhe gazit.

Ndotja akustike nga shpërthimet sizmike, e shkaktuar nga eksplorimi i shtratit të detit, udhëton në distanca të mëdha dhe shkencëtarët kanë zbuluar se ajo ndikon negativisht në jetën e kafshëve.

Projekti zbulon se sa të zhurmshëm janë oqeanet, sugjeron Dr Whittaker, i cili thotë se shpreson të nxjerrë në pah nevojën për ligje për të reduktuar zhurmën nga transporti dhe gërmimi i dëmshëm për jetën detare.

Duke punuar me projektin e artit të tingullit Cities and Memory, zhurmat janë shndërruar gjithashtu në më shumë se 100 kompozime të bashkuara nga muzikantë që theksojnë ndryshimet klimatike.

“Me polet e Tokës që ngrohen më shpejt se mesatarja globale, ky koleksion tingujsh synon të tërheqë vëmendjen në një mjedis magjepsës por që ndryshon me shpejtësi dhe na inkurajon të mendojmë për mënyrat për ta ruajtur atë për brezat e ardhshëm,” shpjegon Stuart Fowkes, themeluesi i Cities dhe Kujtesa.

Dr Ilse van Opzeeland, nga Grupi i Akustikës së Oqeanit në Institutin Alfred Wegener, shpreson se kombinimi i artit dhe shkencës do të ndihmojë në rritjen e ndërgjegjësimit.

“Një ndërgjegjësim përmes artit i jep jetë të re të dhënave tona shkencore që shkojnë përtej një botimi tradicional ose dokumenti politikash, duke e bërë atë të aksesueshme për jo-shkencëtarët,” tha ajo.

“Ne duhet të bëjmë përpjekjet më të mëdha për të mbrojtur dhe ruajtur habitatet e rrezikuara të planetit tonë. Ndërveprimi i artit dhe shkencës mund të ndihmojë duke krijuar ndërgjegjësim dhe duke sjellë vëmendjen për këtë.”