Dy studime të reja shkencore tregojnë se shumë shpesh një vakt në një restorant të rregullt përmban më shumë kalori sesa një vakt i ushqimit të shpejtë.
Mbipesha është trefishuar pothuajse në të gjithë botën gjatë katër dekadave të fundit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Kjo është pjesërisht për shkak të pjesëve të mëdha dhe “të mbushura me kalori”, e cila është vërejtur në shumë restorante në të gjithë botën, sipas shkencëtarëve. Ekspertët këshillojnë që pjesa kryesore e vaktit në një restorant nuk duhet të kalojë 600 kalori.
Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Susan Roberts i Universitetit Tufts, botuar në British Medical Journal (BMJ), morën kampionin e përmbajtjes kalorike të porcioneve që porosisnin më shpesh nga klientët në 111 restorante. Dhe “ushqim të shpejtë” në pesë vende (Finlandë, Kinë) , Indi, Brazil dhe Ganë).
U zbulua se 94% e porcioneve në restorante dhe 72% në zinxhirët e “ushqimit të shpejtë” përmbajnë më shumë se 600 kalori, pra mbi kufirin e rekomanduar. Në një pakicë të vogël restorantesh (3%) kaloritë për vakt i kalojnë edhe 2,000.
Për më tepër, vaktet e ushqimit të shpejtë përmbajnë mesatarisht 33% më pak kalori sesa vaktet e restorantit (809 vs 1,317 kalori). Me fjalë të tjera, sipas shkencëtarëve, nuk mund të jetë “ushqimi i shpejtë” që fajësohet kryesisht për mbipesha.
“Ushqimi i shpejtë është bërë gjerësisht një shënjestër e lehtë për shkak të përmbajtjes së lartë të kalorive. “Por siç tregon studimi i ri, është po aq e lehtë për të ngrënë më shumë sesa duhet në një restorant të madh”, tha Roberts.
Një studim i dytë britanik, i udhëhequr nga Eric Robinson i Universitetit të Liverpool, botuar në të njëjtën revistë mjekësore, mati kaloritë e 13,500 pjatave të 21 restoranteve britanike dhe gjashtë zinxhirëve të ushqimit të shpejtë.
Edhe ky studim tregon se pjesa që shërben një “ushqim të shpejtë” ka mesatarisht më pak kalori (751) sesa ajo e një restoranti (1,033). Shumica dërrmuese e restoranteve në Britani, pra 89% e restoranteve dhe 83% e ushqimit të shpejtë shërbejnë porcione që përmbajnë mbi 600 kalori.
Studiuesit zbuluan se në një restorant, një klient në të vërtetë konsumonte shumë më shumë kalori, duke përfshirë meze, pije dhe ëmbëlsira, të cilat zakonisht janë më shumë sesa në një “ushqim të shpejtë”.
Shkencëtarët sugjerojnë zvogëlimin e madhësisë së pjesëve të restoranteve nga njëra anë dhe përmbajtjen e tyre të kalorive nga ana tjetër. Sigurisht, klientëve nuk do t’u pëlqejë aspak kjo./abcnews.al