Studimi konfirmon pse ka më shumë dobi vaksinimi i të moshuarve fillimisht

schedule11:26 - 2 Mars, 2021

schedule 11:26 - 2 Mars, 2021

Me zhvillimin e vaksinave të reja të koronavirusit në të gjithë botën, janë diskutuar disa mënyra për vaksinimin  e grupmoshave të ndryshme.

Sipas një studimi të ri amerikan, përparësia e vaksinimit  të moshuarve, jo vetëm që shpëton jetën e tyre por dhe shumë vite të ardhshme jetë. Por një studim tjetër ka treguar se kjo është e gabuar. Vaksinimi i të moshuarve, në fakt, shpëton shumicën e njerëzve nga njëra anë dhe në mënyrë të papritur  shton vitet për pjesën e jetës së mbetur, raporton abcnews.al.

Studimi u botua në revistën Akademia Kombëtare e Shkencave (PNAS) duke analizuar të dhënat e marra nga SHBA, Gjermania dhe Koreja e Jugut dhe  marrë parasysh faktorë të ndryshëm si: mosha, sëmundjet ekzistuese, vaksinimet etj.

Rreziku i vdekjes nga koronavirusi rritet më shumë me moshën (me një normë prej rreth 11% për çdo vit ).

Pa vaksina, numri i njerëzve që do të vdisnin nga Covid-19 do të ishte shumë më i lartë tek të moshuarit sesa tek të rinjtë, pasi mbrojtja e të moshuarve përmes vaksinave në fund të fundit kursen shumicën e viteve të jetës.

Sipas studimit, vaksinimi i një 90-vjeçari në SHBA kursen dy herë më shumë vite jetë sesa vaksinimi i një 75-vjeçari dhe gjashtë herë më shumë sesa vaksinimi i një 50-vjeçari./abcnews.al