Studimi hedh poshtë hipotezën e dietës së mishit të njeriut, duke ndryshuar historinë evolucionare

schedule10:06 - 27 Janar, 2022

schedule 10:06 - 27 Janar, 2022

Në shoqëritë e zhvilluara në mbarë botën sot, shumë po konvertohen në vegjetarianizëm ose veganizëm, duke ndjekur dieta që përjashtojnë plotësisht mishin ose produktet shtazore nga zakonet e tyre të konsumimit. Gjatë historisë njerëzore, ngrënia e shpeshtë e mishit është shoqëruar si një shënues dallues midis njerëzve dhe primatëve të tjerë. Megjithatë, një studim i ri i botuar në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) në fakt tregon se hipoteza e dietës së mishit të njeriut është mbivlerësuar në evolucionin e hershëm njerëzor, duke vënë në pikëpyetje lidhjen e fortë të njerëzve për të qenë mishngrënës “nga natyra”.

Dr. W. Andrew Barr, një asistent profesor i antropologjisë në Universitetin Xhorxh Uashington dhe autori kryesor i studimit aktual tha:

“Është e qartë se ngrënia e mishit ka qenë e rëndësishme për shumë grupe njerëzish gjatë pjesës më të madhe të historisë njerëzore dhe parahistorisë. Por ideja se kishte një ngjarje të papritur evolucionare ku ngrënia e mishit u shndërrua nga relativisht e parëndësishme në të qenit aq qendrore sa çoi në evolucionin e tipareve kryesore njerëzore thjesht nuk lëkundet në analizën tonë të provave të publikuara.”

Homo Erectus dhe hipoteza e dietës së mishit të njeriut

Besimi i përhapur ka qenë se me ardhjen dhe ardhjen e Homo Erectus , fjalë për fjalë, njeriu i drejtë, afërsisht 2 milionë vjet më parë, dhe me rritjen e madhësisë së trurit, u bë një tranzicion evolucionar drejt tipareve më të ngjashme me njeriun, duke çuar në një ndryshimi i dietës që gjithnjë e më shumë ishte një dietë me mish. E njohur gjerësisht si hipoteza “mishi na bëri njerëz”, autorët e studimit të ri argumentojnë se prova më të mëdha të anuar në favor të kësaj teorie kanë krijuar një tregim jo domosdoshmërisht të bazuar në prova historike./abcnews.al