Studimi: Gratë shtatzëna të vaksinuara kundër Covid nuk janë të rrezikuara nga lindja e parakohshme

schedule10:09 - 18 Gusht, 2022

schedule 10:09 - 18 Gusht, 2022

Nuk ka asnjë lidhje midis vaksinimit të grave shtatzëna kundër koronavirusit dhe një rreziku më të lartë të lindjes së parakohshme, ose peshës së ulët të foshnjëve, sipas një studimi të ri shkencor.

Vaksinimi kundër koronavirusit është efektiv dhe i sigurt për gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre. Studiuesit analizuan të dhënat për 85,162 lindje në vitin 2021. nga të cilat 43,099 ishin mes të vaksinuarve me një ose më shumë doza (pothuajse të gjithë kishin marrë vaksinën Pfizer-BioNTech ose Moderna).

U konstatua se probabiliteti i lindjes së parakohshme ishte 6.5% tek gratë e vaksinuara kundrejt 6.9% tek gratë e pavaksinuara, ndërsa probabiliteti i lindjes të parakohshme ishte përkatësisht 0.59% kundrejt 0.89%.

Rreziku i lindjes së një foshnje nën peshë ishte 9.1% për të vaksinuarit kundrejt 9.2% për të pavaksinuarit, ndërsa rreziku i lindjes së foshnjës ishte përkatësisht 0.25% kundrejt 0.44%.

Gjetjet ishin të ngjashme pavarësisht nga stadi (tremujori) i shtatzënisë, numri i dozave të vaksinës ose cila vaksinë mRNA e të dyjave është përdorur.

/abcnews.al