Studimi: Burrat mbi moshën 50-vjeçare kanë rrezik 60% më të lartë të vdekjes krahasuar me gratë

schedule10:15 - 7 Prill, 2021

schedule 10:15 - 7 Prill, 2021

Burrat e moshës 50 vjeç e lart kanë një rrezik 60% më të lartë për vdekje sesa gratë, për shkak të rritjes së niveleve të pirjes së duhanit dhe sëmundjeve të zemrës, sipas një studimi të botuar nga Canadian Medical Association Journal.

Ky rrezik i rritur për vdekje për burrat e moshuar ëshët bërë në të 28 vendet e përfshira në analizë, thanë studiuesit.

Diferenca në rrezikun e vdekjes ishte më e larta në Japoni, ku burrat ishin me një rrezik 144% më të lartë se gratë.

Në Shtetet e Bashkuara, burrat e moshuar kishin një rrezik 43% më të lartë të vdekjes në krahasim me gratë.

“Traditat e ndryshme kulturore, kontekstet historike dhe zhvillimi ekonomik dhe shoqëror mund të ndikojnë në përvojat gjinore në vende të ndryshme, dhe kështu ndikojnë në mënyrë të ndryshueshme në statusin shëndetësor të burrave dhe grave,” shkruan studiuesit nga King’s College London.

Analiza bazohet në të dhëna nga më shumë se 179,000 të rritur të moshës 50 vjeç e lart, të cilët u ndoqën për rreth katër vjet.

Pjesëmarrësit varionin nga mosha 55 deri 71 vjeç, dhe rreth 15% vdiqën gjatë periudhës së studimit.

Pak më shumë se 40% e pjesëmarrësve kishin presion të lartë të gjakut në fillim të studimit, ndërsa 17% kishin sëmundje të zemrës, 13% kishin diabet dhe 23% kishin depresion.

Pjesëmarrësit që pinë alkool kishin një rrezik 74% më të lartë për vdekje krahasuar me ata që abstenuan, ndërsa ata që diagnostikuan me depresion kishin një rrezik 72% më të lartë për vdekje sesa ata që nuk e pinë.

Pjesëmarrësit që nuk kishin asnjë bashkëshort kishin një rrezik 71% më të lartë për vdekje, ndërsa ata që kishin diabet, presion të lartë të gjakut dhe diabet kishin një rrezik afërsisht 60% më të lartë.

Megjithëse burrat më të vjetër se 50 vjeç kishin një rrezik 60% më të lartë për vdekje krahasuar me gratë, ndryshimi ishte më i ulët midis jo-duhanpirësve sipas gjinisë, me 40% dhe midis atyre pa sëmundje të zemrës, me 34%.

Kjo sugjeron që nivele më të larta të pirjes së duhanit dhe sëmundjeve të zemrës tek burrat po sjellin ndryshimet, thanë studiuesit.

Në Shtetet e Bashkuara, 17% e burrave pinë duhan krahasuar me 14% të grave, sipas Institutit Kombëtar të Abuzimit me Drogën.

Përveç kësaj, rreth 10% më shumë burra se gratë diagnostikohen me sëmundje të zemrës në vit, vlerëson Qendra Amerikane e Kontrollit dhe Parandalimit të Sëmundjeve.

“Efektet e seksit në vdekshmëri duhet të përfshijnë jo vetëm ndryshimin fiziologjik midis burrave dhe grave, por edhe konstruktin shoqëror të gjinisë, i cili ndryshon në të gjitha shoqëritë”, shkruajnë studiuesit.

“Megjithëse biologjia e gjinive është e qëndrueshme në mesin e popullatave, ndryshimi në kontekste kulturore, shoqërore dhe historike mund të çojë në përvoja të ndryshme të jetës së burrave dhe grave dhe ndryshime në hendekun e vdekshmërisë në të gjithë vendet”, thanë ata./abcnews.al