“Skllavëria moderne”, OKB: 50 milionë njerëz u detyruan të punojnë ose martohen vitin e kaluar

schedule11:51 - 12 Shtator, 2022

schedule 11:51 - 12 Shtator, 2022

Skllavëria në ditët e sotme ka shënuar rritje, kryesisht për shkak të pandemisë me rreth 50 milionë njerëz që janë detyruar të punojnë ose martohen vitin e kaluar, sipas një njoftimi të  Organizatës Ndërkombëtare të  Punës (ILO) teksa publikoi raportin e saj mbi skllavërinë moderne.

Sipas raportit, kriza të tilla si pandemia COVID-19, lufta dhe ndryshimet klimatike kanë ndërprerë punën dhe arsimin si kurrë më parë, duke përkeqësuar varfërinë ekstreme dhe migrimin e detyruar.

Në raport me shifrat e fundit për vitin 2016, numri i njerëzve që jetojnë në kushte të skllavërisë moderne është rritur me rreth 9.3 milionë.

Gratë dhe vajzat grupet më të cenueshme

Nga 50 milionë skllevër të ditëve moderne, rreth 27.6 milionë janë detyruar të punojnë në vitin 2021, nga të cilët mbi 3.3 milionë janë fëmijë  dhe 22 milionë janë gra të detyruara të martohen kundër vullnetit të tyre.

Sipas raportit, gratë dhe vajzat përbëjnë më shumë se dy të tretat e njerëzve të detyruar të martohen, dhe gati katër në pesë persona janë shfrytëzuar seksualisht . Në total, ato përfaqësojnë 54% të rasteve të skllavërisë moderne, raporton abcnews.al.

Organizata zbuloi se më shumë se gjysma e njerëzve që detyruar për të punuar vinin nga vende me të ardhura të mesme të larta ose me të ardhura të larta, me ata që mund të preken deri në tre herë më shumë gjasa të jenë punëtorë migrantë.

Ankesat për të drejtat e punës në Katar

Raporti citon shembullin e Katarit, i cili është përballur me akuza të shumta për shkelje të të drejtave të punës kundër migrantëve që punojnë atje në prag të Kupës së Botës që fillon në nëntor.

Por që kur Organizata Ndërkombëtare e Punës hapi një zyrë në kryeqytetin Doha në prill 2018, ka pasur “përparim të rëndësishëm” në kushtet e jetesës dhe të punës për qindra mijëra punëtorë migrantë në vend.

Kreu i organizatës Nasser Al Khater Katartha të enjten se vendi i tij ka marrë shumë kritika të padrejta për organizimin e Kupës së Botës, të cilat nuk bazohen në fakte.

Raporti tregon gjithashtu shqetësimet për punën e detyruar në disa zona të Kinës.

Ai i referohet një raporti të lëshuar nga komisioneri i OKB -së për të drejtat e njeriut më 31 gusht, në të cilën theksohej se në Kinë janë kryer “shkelje serioze të të drejtave të njeriut” dhe se ndalimi i ujgurëve dhe myslimanëve të tjerë në Xinjiang mund të përbëjë krime kundër njerëzimit.

Kina i ka mohuar vazhdimisht këto akuza.

/abcnews.al