Si t’i jepni makinës kur është moti i keq, çfarë duhet të keni kujdes

schedule10:04 - 20 Tetor, 2021

schedule 10:04 - 20 Tetor, 2021

Shirat e parë kanë filluar dhe shpesh sjellin shumë milimetra shi, të cilët “çojnë” në fenomene ekstreme të motit. Megjithatë, këto kushte moti nuk i kufizojnë lëvizjet e drejtuesve të mjeteve të cilët në drejtimin e tyre të përditshëm do të hasin në shumë “kurthe”, si pasojë e një shiu. Pra, është e nevojshme të jeni plotësisht të përgatitur për të arritur në destinacionin e tyre përfundimtar në mënyrë të sigurt.

Shoferi në ditët me ngjarje ekstreme të motit duhet të përdorë rrugën që e njeh më mirë, në mënyrë që ai të njohë itinerarin dhe veçoritë e tij. Kushtet e rënda të motit në qytet mund të mos jenë një problem i madh, por rrugët e vendit janë të paparashikueshme dhe kërkojnë shumë vëmendje. Një shëtitje irlandeze në ditë pa shi mund të japë zgjidhje dhe të zvogëlojë distancën nga një fshat në tjetrin, por është veçanërisht e rrezikshme gjatë motit me shi me pasoja të paparashikueshme.

Shpejtësia e ulët në kushtet e shiut është gjëja e parë që duhet të bëjë një shofer, veçanërisht nëse gomat e tij po i afrohen fundit të jetës së tyre. Gomat janë ato që luajnë rolin më të rëndësishëm dhe duhet të jenë në gjendje të shkëlqyer. Dita e vjeshtës është më e shkurtër dhe është mirë që shoferi të vendosë të bëjë rrugën për sa kohë që ka dritë. Bie errësirë ​​më herët dhe “kurthet” e rrugës nuk zbulohen lehtë nga shoferi.

Vozitja me një shpejtësi më të ulët është çelësi për të shmangur shumë zhvillime të pakëndshme gjatë rrugës. Shoferi duhet të ngasë në një rrugë të pastër dhe të shmangë shkeljen në gjethet që aktualisht kanë rënë në anë të rrugës ose në ujë pasi nuk e di nëse ka një gropë poshtë që mund të dëmtojë buzën ose të shqyejë gomën e. Nëse shpejtësia e tij është e ulët atëherë ai shmang shumë gabime të tilla dhe ka më shumë kohë reagimi.

Vozitja në kushte të tilla kërkon cilësi shumë të mirë të dritës. Automjetet moderne mund të kenë fenerë LED me shumë karakteristika gjatë natës, por një përqindje e madhe e makinave janë mbi 10 vjeç dhe fenerët duhet të jenë në gjendje të shkëlqyeshme. Është mirë që kristalet që zvogëlojnë shkëlqimin të mos jenë të shurdhër. Nga ana tjetër, vozitja duhet të bëhet gjithmonë me dritat e ditës ose nëse makina nuk ka teknologjinë e duhur, shoferi duhet të ndezë fenerët edhe kur është ditë.

Sepse në këtë kohë ka zona me mjegull, atëherë është mirë që të keni në gjendje shumë të mirë dritat e mjegullës, por edhe dritat e pasme. Para fillimit, shoferi duhet të kontrollojë dritat rreth perimetrit për të përcaktuar gjendjen e tyre. Është gjithashtu e rëndësishme të kontrolloni sipërfaqet prapa të cilave janë sensorët e aktivizimit të dritës dhe funksionimi automatik i fshirësve.

Fshirësit janë një faktor tjetër kritik në sigurinë e drejtimit. Shikueshmëria e mirë është gjëja e parë që një shofer duhet të marrë parasysh. Është mirë të kontrolloni gjendjen e mirë të fshirësve. Në rast se nuk janë të mira ato duhet të ndryshohen. Është mirë të dini se pas një vere të nxehtë tehet e gomës mund të dëmtohen, të lënë linja në xhamin e përparmë ose të mos pastrohen mirë. Në rastin më të keq, ata mund të gërvishtin sipërfaqen e xhamit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fshirësit e dritareve të pasme. Kostoja e zëvendësimit të fshirësve është e vogël.

Një çështje që hasim shpesh është mjegullimi i xhamave të makinës. Dallimi i temperaturës brenda dhe jashtë makinës, së bashku me rritjen e lagështisë së atmosferës rezulton në mjegullimin e dritareve. Kondicionimi zgjidh problemin.

Ne kurrë nuk duhet të ngasim me dritare të paqarta, sepse shikueshmëria e shoferit është shumë e kufizuar, pasi nuk mund të zbulojmë ndonjë pengesë, ose ndoshta një çiklist ose një motoçikletë. Një inspektim i plotë i ajrit të kondicionuar kërkohet më herët. Gjithashtu rrugët e frymëmarrjes duhet të jenë të pastra. Gjatë vizitës sonë në punëtori duhet të pastrojmë ose ndryshojmë filtrin e kabinës, i cili mban pluhurin që hyn në kabinë me funksionin e ajrit të kondicionuar. Në fakt, tani që po kalojmë epokën e COVID-19, zëvendësimi i shpeshtë i filtrit të kabinës është i domosdoshëm.

Së fundi, një sasi e mjaftueshme e karburantit në makinë do t’i japë besim shoferit, se në rast të imobilizimit të automjetit dhe derisa ndihma në rrugë do të jetë në gjendje të drejtojë motorin, në mënyrë që instrumentet dhe përbërësit e automjetit të funksionojnë./abcnews.al