Si të silleni më mirë me veten tuaj

schedule14:20 - 5 Nëntor, 2021

schedule 14:20 - 5 Nëntor, 2021

Është një e vërtetë e zakonshme që mënyra moderne e jetesës na bën të rraskapitur dhe të jetojmë vazhdimisht me ankthin e së panjohurës. Në fakt, për profesionistët ambicioz ose ata që kanë frikë të humbasin punën e tyre, performanca është jetike. Pra, kur një ditë joproduktive kthehet në një javë zvarritjeje, mund të ndiheni të frustruar me veten.

Ndërsa normale, është e rëndësishme të mbani mend se një nga faktorët që kontribuon në shëndetin mendor optimal është të kesh mjete për t’u përballur me sfida të tilla, thotë terapisti i familjes dhe martesës Jenny Black.

Përdorni kalendarin tuaj për të vendosur kufij

Një nga arsyet më të mëdha që shumë njerëz mërziten lehtësisht kur nuk janë në gjendje të ruajnë qëndrueshmërinë e tyre krijuese gjatë ditës është sepse janë “djegur” nga truri. Në fund të fundit, është një shenjë e kohës që ekziston një presion themelor për të qenë aktiv dhe i disponueshëm 24/7. Vendosja realiste e kufijve do t’ju japë një ide se si duhet të lëvizni dhe do t’ju lejojë të bëni pushime. Nëse e dini për shembull se keni kohë shtesë, kjo do t’ju lejojë të merrni frymë thellë, të riorganizoheni, të bëni një shëtitje dhe të ktheheni te kompjuteri me një këndvështrim të rinovuar. Merrni një pushim për të rivlerësuar qëllimet dhe planet tuaja nëse orari juaj ndërhyn me gjërat që kanë vërtet rëndësi në jetën tuaj.

Ripërcaktoni se si duket suksesi

Është e nevojshme të ripërcaktoni se çfarë do të thotë sukses për ju. Ndonjëherë, suksesi do të jetë një ditë takimesh në dukje të pafundme dhe ditë të tjera, duke fshirë disa nga gjërat që keni shkruar në listën tuaj të detyrave. Të qenit i ashpër me veten dhe ta shtyni veten për të arritur qëllime joreale nuk do t’ju ndihmojë të keni sukses.

Flisni bukur dhe tregoni dhembshuri për veten tuaj

A ka një zë të brendshëm në kokën tuaj që është gjithmonë i paduruar? Nëse po, ka kuptim të ndihemi të frustruar dhe të padurueshëm, thotë psikoterapistja Meg Gitlin. Ndërsa disa njerëz janë më të prirur për padurim, kjo është diçka që mund të trajtohet duke kultivuar alternativa më të shëndetshme. Një faktor i rëndësishëm është mënyra se si i flisni vetes dhe gjuha që zgjidhni kur po kaloni kohë të vështira. Për shembull, në vend që të thoni, “Unë jam shumë i ngadalshëm, kjo duhet të kishte ndodhur tashmë”, thoni, “Duhet më shumë seç do të doja, por nuk ka rëndësi sepse dua ta bëj mirë”.

Pranojeni vonesën në vend që t’i rezistoni

Mund të mos keni marrë promovimin ose rritjen që prisnit ose mund të mos keni qenë në gjendje ta drejtoni biznesin tuaj me aq efektivitet sa keni shpresuar. Këto mund t’ju duken të frikshme, por ripërcaktimi i mënyrës se si mendoni për të mund të jetë i durueshëm, thotë psikologia Natalie Underdown. Për ta bërë këtë, sugjeroni t’i bëni vetes pyetje të tilla si:

-Si mund ta shfrytëzoj sa më shumë këtë kohë?
-Si mund ta përdor atë që po përjetoj aktualisht për t’u rritur?
-Si mund ta lejoj që të më bëjë më të fortë për të marrë atë që dua vërtet?

Festoni përparimin tuaj, sado i vogël qoftë.

Është e lehtë të zhgënjehesh me veten kur të duhet më shumë se sa pritej për të arritur një qëllim specifik që i ke vendosur vetes. Mendoni për përparimin që keni bërë, në vend që të jeni të fustruar se sa larg duhet të shkoni ende përpara se të arrini qëllimin tuaj përfundimtar. Çdo përparim apo përmirësim, sado i vogël qoftë, është një fitore. Mos i nënvlerësoni ato.

Identifikoni çfarë ju bën të frustruar

Ne të gjithë kemi shkaktarë të ndryshëm që çojnë në zhgënjim dhe shpesh janë burimi i zakoneve tona të jetesës, thotë Steven Starks, drejtor i lartë i programeve të karrierës dhe këshillimit në Universitetin e Phoenix. “Vëzhgoni kur filloni të ndiheni të shqetësuar në mënyrë që të dalloni zhgënjimin tuaj përpara se ai të përshkallëzohet. Është po aq e rëndësishme të dalloni momentet kur keni shumë durim në mënyrë që të dalloni dhe përsërisni rrethanat që e lejuan të ndodhë. ”

Mos harroni se përgjigjja nuk është shumë punë

Shumë njerëz bëjnë gabimin duke iu përgjigjur në një periudhë të ngadaltë produktivitetit të tyre duke e detyruar veten të punojnë jashtë orarit. Kjo zakonisht ka efektin e kundërt dhe mund të çojë në lodhje të rëndë shpejt. Kjo është arsyeja pse Jason Myers, një drejtues i lartë në The Content Factory, inkurajon profesionistët të bëjnë një hap prapa nga jeta e përditshme dhe ta shohin punën tuaj si një mesatare në një shkallë më të gjerë.

“Të punosh më shumë nuk është njësoj si të punosh më zgjuar, veçanërisht nëse puna jote e palodhur e rëndon shëndetin, marrëdhëniet apo cilësinë e jetës”, thotë ai./abcnews.al