Si të shmangni ngatërrimin e foshnjës tuaj në spital?

schedule21:53 - 13 Tetor, 2021

schedule 21:53 - 13 Tetor, 2021

Shpesh herë kur nënat lindin kanë frikë se do të jenë në gjendje ta shkëmbejnë fëmijën e tyre me një tjetër në spital, se ky konfuzion i tmerron. Për këtë arsye, është e rëndësishme që ato të jenë të qarta se sot, ekzistojnë disa protokolle identifikimi që e bëjnë praktikisht të pamundur që të ndodhin këto lloj gabimesh.

Në Spanjë u miratua në vitin 2000 dhe që atëherë fëmija është monitoruar që nga lindja.

Që nga momenti kur nëna mbërrin në spital, asaj i caktohet një kodues i papërsëritshëm, i cili është i pamundur të falsifikohet dhe që përbëhet nga pesë fragmente: dy futen në dokumentacionin klinik dhe në DNI të të porsalindurit dhe tre të tjerat, në byzylykun e identifikimit të nënës, në foshnjën, e cila vishet në këmbën e saj, dhe në kapësen e kordonit të kërthizës. Për më tepër, ky kodifikues neonatal përmban gjurmë të dixhitalizuara të nënës dhe foshnjës.

Sa i përket procesit, sapo gruaja hyn në dhomën e lindjes dhe lind, i porsalinduri vendoset në byzylykun e kyçit të këmbës që nëna mbante në kyçin e dorës. Identifikimi vendoset më pas në kërthizë. Në këtë kohë, zakonisht merren gjurmët e gishtërinjve si të nënës ashtu edhe të foshnjës, të cilat shtypen në një dokument që do të jetë ai që prindërit do të duhet të paraqesin më vonë në Regjistrin Civil dhe gjithashtu në Dokumentin e Identifikimit të Shëndetit të Degës Nënor, ku është vendosur edhe një nga fragmentet e koduesit. Mund të thuhet se është karta e parë e identifikimit e fëmijës, e cila së bashku me pjesën tjetër të dokumentacionit civil që japin në spital, janë ato që lejojnë regjistrimin e fëmijës në regjistër.

Po kështu, edhe në dhomën e lindjes, historia mjekësore e nënës zakonisht plotësohet, duke shtuar të dhënat e reja të foshnjës, domethënë seksin, kohën e lindjes, historinë e lindjes dhe gjithashtu pastaj hapet një histori e re mjekësore për të, ku vendosni fragmentin e kodimit neonatal të mbetur. Në këtë mënyrë, pasi nëna të largohet nga dhoma e lindjes, si nëna ashtu edhe fëmija i saj tashmë janë identifikuar sipas këtij protokolli të kujdestarisë dhe janë gjithashtu të bashkuar ligjërisht.

Mostrat e gjakut gjithashtu merren shpesh nga nëna, si dhe foshnja e saj, duke përdorur një sistem identifikimi kompjuterik. Përveç kësaj, në disa qendra është shumë e zakonshme të marrësh një mostër gjaku nga kordoni i kërthizës dhe t’i përfshish këto rezultate në tabelën e të porsalindurit.

Gjithashtu, çështje të tilla si fakti që para se të dilni nga dhoma e lindjes foshnja dhe nëna tashmë janë identifikuar dhe lidhur, ose që të gjitha këto procedura kryhen para syve të babait dhe nënës në mënyrë që ata ta shohin vetë dhe nuk ka dyshim se ky kod i papërsëritshëm ekziston, si dhe ekzistenca e sistemeve të avancuara të identifikimit kompjuterik e bëjnë këtë procedurë të sigurt./abcnews.al