Si ta mbani ushqimin e freskët për një kohë të gjatë

schedule20:04 - 20 Nëntor, 2020

schedule 20:04 - 20 Nëntor, 2020

Është e vështirë të ruash ushqime të freskëta si mishi dhe peshku apo frutat dhe perimet për një kohë të gjatë, për shkak se humbin vlerën ushqyese. Megjithatë, zgjidhja për këtë problem është frigoriferi nëse dini t’i ruani ushqimet në vendin e duhur.

Vendosja e ushqimit në frigorifer

Kur organizoni produktet në frigoriferin tuaj sipas kushteve të duhura të ruajtjes dhe frekuencës së përdorimit, jo vetëm që do të merrni rezultate praktike, por edhe i ndihmoni ata të ruajnë freskinë e tyre për një kohë të gjatë. Meqenëse qumështi, kefiri dhe vezët përdoren shpesh, ato mbahen në vende lehtësisht të arritshme. Sidoqoftë, këto produkte duhet të ruhen në zona më të ftohta se të tjerat.

Për këtë arsye, raftet e pasme në ndarjet e poshtme do të jenë më të përshtatshme për produket që duhet të konsumohen shpejt si qumështi dhe të qëndrojnë të ftohtë në të njëjtën kohë.

Kushtet e ruajtjes së gjalpit

kushtet e ruajtjes së Gjalpit

Gjalpi dhe margarina duhet të mbahen sipas datës së skadencës. Prandaj, është mirë që t’i vendosni në derën e frigoriferit. Meqenëse ato nuk kanë nevojë të mbahen shumë të ftohta, dera e frigoriferit mund të jetë një vend perfekt dhe lehtësisht i arritshëm. Përveç kësaj, rekomandohet që produkte të tilla të renditen në mënyrë që të mund t’i kushtoni vëmendje datave të tyre.

Vendi i djathit dhe vezëve në frigorifer

Djathi duhet të ruhet në pjesën më të nxehtë të frigoriferit, domethënë në raftin e sipërm të kapakut nëse vendi juaj është i përshtatshëm. Mbani djathin të mbuluar në një enë plastike ose mbështilleni në letër. Vezët duhet të ruhen së bashku me djathin në kutitë e tyre afër pjesës së sipërme të frigoriferit ose në mabjtëset e tyre.

Seksioni Crisper

Seksioni Crisper

Perimet dhe zarzavatet duhet të ruhen në pjesën e copëzave në raftin e poshtëm të frigoriferit. Perimet qëndrojnë të freskëta më gjatë kur ruhen në një mjedis pak të lagësht. Nëse keni probleme hapësinore, ato mund të ruhen në raftet e mesme të frigoriferit dhe në qese plastike por larg ushqimeve me lagështirë të madhe.Shmangni ruajtjen e perimeve në frigorifer në pjesën e pasme të frigoriferit. Sidomos nëse kristalet e akullit formohen në gjethe, ato prishen shumë shpejt.

Frutat duhet të ruhen në vend me lagështirë të ulët

Frutat duhet të ruhen në ndarje me lagështirë të ulët

Frutat duhet të ruhen në një vend me lagështirë të ulët. Nëse nuk keni mjete, lini frutat në paketimin e tyre origjinal ose ripaketojini në një qese plastike. Frutat agrume nuk kanë nevojë të ruhen në qese.

Shmangni mbajtjen e peshkut në frigorifer

Shmangni mbajtjen e peshkut në frigorifer

Është mirë që peshkun ta hani të freskët ditën që e keni blerë. Sidoqoftë, nëse kjo nuk është e mundur, pastrojeni dhe ruajeni në pjesën e pasme të frigoriferit por jo më shumë se 24 orë.

Mbani mishin e kuq larg ushqimeve të gatuara

Mbani mishin e kuq larg ushqimeve të gatuara

Është e rëndësishme ta vendosni mishin direkt në frigorifer sapo ta keni blerë. Gjithashtu, sigurohuni që mishi i gjallë të mbahet larg ushqimeve të gatuara.

Klasifikoni produktet sipas kushteve të tyre të ruajtjes

Klasifikoni produktet sipas kushteve të tyre të ruajtjes

Disa ushqime duhet të ruhen në temperaturë dhome, domate të papjekura, banane, avokado, qepë dhe patate. Rekomandohet t’i ruani këto ushqime në një vend të errët, të freskët dhe të thatë. /abcnews.al