Si shefi mund të lexojë mesazhet tuaja? Mësoni çfarë të bëni për këtë

schedule16:35 - 2 Gusht, 2022

schedule 16:35 - 2 Gusht, 2022

Gjatë dhe pas pandemisë, shumë kompani lejojnë punonjësit e tyre të punojnë ekskluzivisht nga shtëpia ose kanë zbatuar një model pune hibrid. Kjo do të thotë që shërbime si Slack, Microsoft Teams dhe Google Chat kanë zëvendësuar komunikimin ballë për ballë në zyrë, si për çështje serioze, ashtu edhe për ankesat tipike ose planet tona të fundjavës. Megjithatë, jo të gjitha platformat dhe pajisjet janë njëlloj të sigurta.

Përpara se të dërgoni një mesazh që shpreh pakënaqësinë me shefin tuaj, vendin e punës ose çdo gjë tjetër që mund të përdoret kundër jush, duhet të kujdeseni për sa vijon: mos përdorni platformën e një punëdhënësi dhe mos përdorni një pajisje të ofruar nga punëdhënësi. Megjithatë, edhe atëherë, mesazhet ose informacionet e përgjithshme rreth bisedës mund të mos jenë aq personale sa mendojmë.

Në përgjithësi, është e sigurt të supozohet se meqenëse kompania ofron një platformë si Slack për komunikimin e përditshëm midis punonjësve, ajo gjithashtu ka akses në mesazhet e tyre, nga IM tek emailet tek mesazhet celulare.

Edhe nëse punëdhënësi nuk mund t’i marrë mesazhet nga pajisjet tuaja, ekziston mundësia që ai të mund të tërheqë “metadata”, që do të thotë se ata mund të shohin me kë keni folur, nga cili vend dhe në çfarë kohe, që do të thotë se në rast të një hetimi ata mund të kenë mbledhur tashmë mjaft prova inkriminuese vetëm në këtë mënyrë, megjithëse mund t’ju kërkojë gjithashtu të aksesoni drejtpërdrejt mesazhet që lidhen me punën, edhe nëse ato vijnë nga llogari dhe pajisje personale.

Pra, çfarë mund të bëjnë punëtorët?

Para së gjithash, nëse dëshironi të keni një bisedë private me një koleg, është më mirë të përdorni një platformë për komunikim privat dhe pajisjen tuaj. Është mirë që platforma që keni zgjedhur të sigurojë kriptim nga fundi në fund , pra nga dërguesi te marrësi. Platformat ku mesazhet zhduken pas një periudhe të caktuar kohore janë gjithashtu më të sigurta.

Por edhe me softuerin më të mirë, asgjë nuk është e sigurt. Për shembull, Signal mund të mos lejojë pamjet e ekranit, por nëse dikush dëshiron, mund të bëjë një foto të mesazheve në ekran me një pajisje tjetër, ose WhatsApp ofron enkriptim, por është gjithashtu një degë e Meta, e cila nuk njihet për sigurinë e saj të dhënat personale.

Por pavarësisht nga politikat e një punëdhënësi për komunikimet personale, këshilla më e mirë për punonjësit është të përdorin sensin e tyre të shëndoshë, pasi çdo gjë që ata shkruajnë mund të përdoret kundër tyre. Pra, nëse ata nuk janë të sigurt, praktika më e mirë është të preferojnë metoda më tradicionale të komunikimit, të tilla si takimet telefonike ose ballë për ballë./abcnews.al