Si ndikohet trupi juaj nga ushqimi i nxehtë apo i ftohtë

schedule19:40 - 9 Dhjetor, 2021

schedule 19:40 - 9 Dhjetor, 2021

Akullorja është shumë më e ëmbël kur është e ftohtë, ndërsa proshuta është më e kripur kur hahet e nxehtë. Megjithatë, ndryshimi në shije është një debat i madh. Kjo është arsyeja pse vendosëm ta kërkojmë më mirë dhe të gjejmë fakte të tjera se si ushqimi i nxehtë dhe i ftohtë ndikon në trupin tuaj. Dhe ju mund të mësoni gjithçka rreth tyre nëse vazhdoni të lexoni – ju premtojmë se do të gjeni disa surpriza.

Sidoqoftë, mbani në mend se si ushqimet e nxehta dhe të ftohta ndikojnë në trupin tuaj në mënyra negative dhe pozitive.

Ata që zgjedhin ushqime të ftohta konsumojnë më shumë kalori

Siç ka treguar një studim i kohëve të fundit, ekziston një mendim i gabuar se ushqimi i nxehtë ka më shumë kalori sepse ju ngop më shpejt. Megjithatë, studiuesit kanë zbuluar se njerëzit që zgjedhin pjata të ftohta në vend të ushqimeve të nxehta, priren të konsumojnë më shumë kalori. Për të qenë më specifik, ata konsumojnë të paktën 31% më shumë kalori, të paktën 37% yndyrë dhe më shumë se 22% karbohidrate. Ky problem ishte edhe më i theksuar me personat që vuanin nga obeziteti dhe një zgjidhje e sugjeruar do të ishte shtimi i një pjate të nxehtë bashkë me një sallatë të ftohtë.

Trupi juaj ka më shumë vështirësi në tretjen e ushqimit të ftohtë

Mënyra se si trupi juaj e tret ushqimin është ta sjellë atë në temperaturën e trupit tuaj. Kjo do të thotë që kur hani diçka të ftohtë, trupi juaj duhet të bëjë një përpjekje të dyfishtë për ta ringrohur ushqimin fillimisht dhe më pas për ta tretur atë. Për shembull, supës së nxehtë i duhen vetëm 15 minuta për t’u tretur nga stomaku juaj. Nga ana tjetër, produktet e qumështit, veçanërisht akullorja e ftohtë, do të treten në 30 minuta deri në 2 orë.

Ushqimi i nxehtë ka tendencë të jetë më ushqyes

Ushqimet e nxehta janë në fakt më të lehta për t’u tretur dhe, si rezultat, të gjitha lëndët ushqyese përthithen shumë më shpejt nga trupi. Jo vetëm kaq, por kur zihen disa perime, si domatet, rritet sasia e likopenit. Gjithashtu, drithërat e nxehta, si tërshëra, janë të pasura me fibra dhe nuk janë aq të sheqerosura sa drithërat e ftohta.

Ushqimi i nxehtë ju mban të ngopur për më gjatë

Arsyeja pse ndodh kjo është se ushqimi i nxehtë nuk ju bën të keni kaq shpejt uri. Kjo është për shkak të lëndëve ushqyese që çlirohen në ushqimin tuaj, duke rezultuar në një shije shumë më të mirë. Kështu, ndjesia e kënaqësisë suaj rritet shumë dhe shpejtësia me të cilën e konsumoni pjatën tuaj ulet. Ndërsa hani ngadalë, truri juaj merr sinjale se po fillon të ngopet.

Nuk ka dyshim se pijet e nxehta, si kafeja, çaji dhe supa, mund t’ju bëjnë të ndiheni të nxehtë. Por ka disa pije dhe ushqime të ftohta që mund të ndihmojnë në rritjen e temperaturës së trupit tuaj. Akullorja, për shembull, është gjithashtu një delikatesë e shijshme që në muajt e ftohtë mund t’ju bëjë të ftoheni në fillim, por më vonë ju ngroh./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!