Si krizat e përbashkëta ndihmojnë në rritjen e motivimit

schedule08:56 - 11 Shkurt, 2021

schedule 08:56 - 11 Shkurt, 2021

Nga Bryan Lufkin – BBC

Në fillim, një mik i imi e krahasoi pandeminë me një fluturim të gjatë, ndërsa një tjetër me një maratonë. Cilado qoftë analogjia, mesazhi është i njëjtë: mësohuni me epokën e ashpër të Covid-19, sepse në një moment, do të marrë fund.

Por megjithëse kemi besimin se vija e finishit është diku atje, por ku, nuk dihet saktësisht. Jeta jonë mbetet në harresë. Ndërsa herët në pandemi, shumë njerëz gjetën një shkëndije të veçanti për të mësuar një gjuhë, për të gatuar ose ushtruar në shtëpi, energjia që fillon nga vetja është konsumuar prej kohësh për shum icën. Asgjë nuk ka ndryshuar për një vit, dhe motivimi i njerëzve është shumë poshtë.

Megjithatë, ne duhet të çohemi nga divani për të vazhduar duke bërë gjëra. Edhe kur duket se kemi provuar gjithçka për t’u motivuar, ka ende mënyra për të kthyer shpresën.

Në terma të thjeshtë, motivimi lidhet me dëshirën tonë për të filluar veprime për të marrë diçka ose për të shmangur diçka negative, informon abcnews.al.

Kur ndërmerrni , ju përfundoni duke marrë dhe shpërblim, i cili mund të jetë i brendshëm (kur ndiheni të kënaqur) ose i jashtëm (kur merrni një çmim material).  Disa shkencëtarë besojnë se motivimi i brendshëm bie kur aspektet kryesore, autonomia, kompetenca dhe marrëdhëniet, vuajnë. Ajo njihet si teoria e vetëvendosjes.

Pandemia po i prek këto tre aspekte kryesore. Covid-19 na ka lënë më pak kontroll mbi jetën tonë të përditshme. Humbja e punës ose paaftësia për të punuar në mënyrë efektive, po ndikon në ndjenjën tonë të kompetencës. Distancimi sociale dhe bllokimi janë gjithashtu tensione serioze të marrëdhënies.

Dhe, ndërsa luftojmë, kërkimi i të një fije shprese, nuk është edhe aq i dobishëm sa mund të duket.

“Shpresa dhe dëshira për ndryshim pozitiv na ndihmojnë të vazhdojmë të shohim përpara, pra gjithashtu mund të mashtrojmë veten duke menduar se gjërat mund të ndryshojnë shumë shpejt”, thotë Lynn Bufka, një drejtor i lartë në Shoqatën Amerikane të Psikologjisë.

Me fjalë të tjera, ne mund të përpiqemi të kërkojmë pozitivitet për të ardhmen, por mund të marrim zhgënjim kur shpresat nuk po realizohen.

Bufka thotë se duhet të zhvendosim situatën në të cilën ndodhemi dhe të shohim gjërat me pozitivitet, sado i vogël të jetë, shkruan abcnews.al.

Maskën do ta mbajmë për një kohë të gjatë. Dhe, në vend që të shqetësohemi, duhet të mendojmë se është një mjet që na mbron nga virusi, por gjithashtu na mban edhe ngrohtë në këto ditë të ftohta dimri. Kjo mund të tingëllojë si një budallallëk, por është diçka mbi të cilën ju mund të keni kontroll.

Fuqia e fitoreve të vogla ka qenë gjithmonë e lidhur me rritjen e motivimit. Bufka shpjegon se ato na kujtojnë se ne mund të veprojmë sipas vullnetit tonë të lirë, se kemi zotërim mbi disa sfida dhe se mund të sprapsim monologun tonë të brendshëm që synon të menduarit negativ.

Ndryshimet për të nuhatur rutinën tuaj, sado të vogla të jenë, mund t’ju ndihmojnë.

“Ju mund të gatuani një recetë të re, të shëtisni në një vend të ri, ose të filloni të mësoni një gjuhë të re”, thotë Elizabeth Grace Saunders, një autore dhe trajnere e menaxhimit të kohës. “Edhe ndryshimet e vogla mund t’ju japin një ndjenjë se jeni duke bërë gjëra që ju pëlqejnë dhe se nevojat tuaja kanë rëndësi.”

Gabriele Oettingen, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin e New York-ut, thotë se ka mënyra për të luftuar mërzinë, duke zgjedhur diçka që dëshironi të arrini dhe duke identifikuar pengesën që qëndron në rrugën tuaj. Padyshim, pandemia është një pengesë thelbësore për shumë nga qëllimet dhe aspiratat tona, por Oettingen thotë se, si do t’i përgjigjemi kësaj varet nga ne. “Ju nuk mund të bëni asgjë në lidhje me tablonë e madhe, por mund ta plotësoni kohën tuaj në një mënyrë të qëllimshme”, thotë ajo.

Oettingen është krijuese e metodës ‘WOOP’: një teknikë motivuese që qëndron për Dëshirë, Rezultat, Pengesa, Plan. Ju mendoni për një ‘dëshirë’ që dëshironi të arrini, imagjinoni rezultatin, identifikoni pengesën dhe pastaj krijoni një plan.

Ne duhet të kërkojmë për mënyra për të hequr barrierat tona të motivimit, thotë ajo, pasi gjërat që duam të bëjmë në fund të fundit vijnë nga gjëra të rëndësishme që na duhen.

Kjo është arsyeja pse Oettingen thekson se përqendrimi te pengesa është hapi më i rëndësishëm në rimbushjen e rezervave tuaja të motivimit, duke mos menduar me dëshirë për rezultatin e dobishëm. Në vend të kësaj, tregohuni sa më specifik për atë që ju pengon.  Reflektoni vërtet në emocionet tuaja, dhe më pas përmblidhni pengesën me tre deri në katër fjalë. Kjo është ajo që do t’ju japë me të vërtetë një plan për të bërë atë që dëshironi të bëni.

Ekspertët gjithashtu tregojnë një mënyrë të habitshme për të gjetur motivimin: përqendrohuni më pak te vetja juaj, dhe më shumë tek të tjerët.

“Ndjenja e ‘fatit të përbashkët’, si në rastin e krizave ose sfidave të përbashkëta, mund t’i tërheqë njerëzit së bashku. Kjo rritje e mbështetjes sociale mund t’i ndihmojë njerëzit të përballen”, thotë Steven Taylor, profesor i psikiatrisë në Universitetin e British Columbia dhe autor i Psikologjisë së Pandemisë, informon abcnews.al.

Njerëzit kanë më shumë të ngjarë të jenë të motivuar për të bërë gjëra që me të vërtetë nuk duan të bëjnë në pandemi nëse mendojnë për të mirën publike

Bufka sugjeron që ta pyesim veten nëse ka ndonjë gjë që mund të bëjmë për dikë në rrethin tonë që mund të ketë vështirësi. Kjo mund të tingëllojë e vështirë kur nuk ndiheni të motivuar. Por studimet tregojnë se nëse bëjmë diçka për të tjerët, në vend të vetvetes, ka më shumë të ngjarë të angazhohemi, ta ndjekim më shumë detyrën dhe të angazhohemi më shumë, shpjegon ajo.

Studimet para-Covid-19 gjithashtu tregojnë se njerëzit punojnë më shumë kur motivohen thelbësisht nga një kauzë sociale ose besojnë se po veprojnë në interes të publikut.

Fillimi i shpejtë i motivimit tonë është i vështirë. Mund të duhen disa kërkime shpirtërore për të kuptuar se çfarë konkretisht në lidhje me pandeminë po na bën të ndihemi të palëkundur. Por përfitimet e rivendosjes së disa prej atyre rezervave të motivimit parapandemik ia vlen: ne jemi më të lumtur dhe më produktivë./Përshtati nga BBC, e.b-abcnews.al