Si kriza e energjisë kërcënon ushqimin tonë

schedule19:27 - 17 Shtator, 2021

schedule 19:27 - 17 Shtator, 2021

Përveç efekteve në xhepat e konsumatorëve, përmes faturave të mëdha të energjisë elektrike, kriza e vazhdueshme e energjisë në Europë rrezikon të “infektojë” sektorin bujqësor, duke shkaktuar një valë më të gjerë të rritjes së çmimeve.

Vlen të përmendet se kompania norvegjeze e mbeturinave Yara International njoftoi sot se çmimet rekord të gazit po ndikojnë negativisht në prodhimin, i cili javën e ardhshme do të çojë në një reduktim të prodhimit të amoniakut me 40%.

Disa ditë më parë, CF Industries Holdings kishte njoftuar mbylljen e dy fabrikave britanike të mbeturinave për shkak të rritjes së kostove të energjisë.

Nga mbeturinat tek mishi

Ky skenar ka të ngjarë të prekë një numër seksionesh të zinxhirit të furnizimit me ushqim, pasi rreziku i mungesës së mbeturinave, të cilat janë thelbësore për prodhimin bujqësor, është më se i qartë.

Një shembull është rasti i një nënprodukti të dioksidit të karbonit, i cili përdoret për të trullosur shpendët dhe derrat, duke lehtësuar therjen dhe përpunimin e tyre në mish të ngrënshëm.

E gjithë kjo, e cila nënkupton presione të importuara mbi çmimet bujqësore, siç është e arsyeshme, mund të përkeqësojë presionet inflacioniste në sektorin e ushqimit në një kohë kur varfëria globale po rritet vazhdimisht.

Frika nga aksionet

Indeksi i çmimeve të ushqimit të OKB -së tashmë është afër nivelit më të lartë të dekadës, pasi kushtet ekstreme të motit në shumë pjesë të botës kanë zvogëluar prodhimin dhe për këtë arsye disponueshmërinë e stoqeve.

Nëse marrim parasysh problemet në zinxhirin e furnizimit dhe transportin global, mund të kuptohet dinamika e sfidave inflacioniste në ushqimet bazë. /abcnews.al