Shpjegimi shkencor për mëngjarashët!

schedule18:16 - 5 Dhjetor, 2021

schedule 18:16 - 5 Dhjetor, 2021

Shkencëtarët në Britani kanë njoftuar se kanë identifikuar për herë të parë zona të gjenomit njerëzor të lidhura me mëngjarashët në popullatën e përgjithshme dhe i kanë ndërlidhur këto zona me implikimet për arkitekturën e trurit mëngjarash.

Rreth 90% e njerëzve kanë qenë djathtas për të paktën 10,000 vjet, dhe një në dhjetë është mëngjarash. Baza biologjike e mëngjarashit mbetet një mister edhe sot e kësaj dite.

Studiuesit në Universitetin e Oksfordit, çuan në akte Gouimpergk Akira, i cili bëri botimin përkatës në revistën e neuroshkencës Brain, analizoi gjenomin e plotë të rreth 400,000 njerëzve, nga të cilët 38,332 kishin mbetur.

Dihej tashmë se gjenet luajnë një rol nëse një person do të bëhet djathtas apo mëngjarash. Studimet e mëparshme në binjakë kanë vlerësuar se kjo është rreth 25% e varur nga faktorët gjenetikë, por deri më tani nuk janë gjetur gjene përkatëse ose rajone të gjenomit në popullatën e përgjithshme.

Studimi i ri identifikoi katër rajone të tilla, tre prej të cilave janë të lidhura me proteinat e përfshira në zhvillimin dhe strukturën e trurit. Në një skanim të detajuar të trurit të rreth 10,000 njerëzve, shkencëtarët zbuluan se zonat gjenetike të përfshira ishin të lidhura me ndryshimet në strukturën e lëndës së bardhë të trurit, veçanërisht në zonat gjuhësore.

“Kemi zbuluar se te mëngjarashët zonat gjuhësore në hemisferën e majtë dhe të djathtë të trurit komunikojnë me njëra-tjetrën në një mënyrë më të koordinuar. Kjo ngre mundësinë interesante, e cila duhet të merret në konsideratë në të ardhmen, që mëngjarashët të kenë përparësi në kryerjen e detyrave që lidhen me gjuhën, megjithëse duhet mbajtur mend se këto dallime kanë të bëjnë me numrin mesatar të madh të njerëzve dhe se jo të gjithë mëngjarashët, janë të ngjashëm me njëri-tjetrin”, tha doktor Weiberg./abcnews.al