Shoqata e Ndërtuesve Shqiptarë: Dëmet nga tërmeti në asnjë rast në strukturën qëndrore të objekteve

schedule15:55 - 3 Dhjetor, 2019

schedule 15:55 - 3 Dhjetor, 2019

Shoqata e ndërtuesve shqiptarë ka deklaruar se tërmeti i 26 nëntorit ishte test për ndërtesat e ndërtuara pas viteve 90’.

Në deklaratën e shoqatës thuhet se dëmet në ndërtime janë kryesisht  në muret e brendshme dhe në rifiniturat plotësuese.

Shoqata e ndërtuesve në deklaratën e sa shkruan se në asnjë rast dëmtimet nuk kanë qenë në strukturën qendrore të objekteve dhe si e tillë është domosdoshmëri hartimi i normave teknike që aktualisht mungojnë.

Gjithashtu sipas shoqatës është domosdoshmëri të plotësohet legjislacioni dhe të organizohen struktura të posaçme shtetërore për kontrollin e punimeve që nga faza e marrjes së lejes deri në shfrytëzim të objektit.

“Deklaratë

Shoqata e Ndërtuesve të Shqipërisë shpreh edhe njëherë dhimbjen  për viktimat e shkaktuara nga tërmeti i fundit si dhe solidaritetin për gjithë të prekurit dhe familjet e tyre. Në këto ditë të vështira, ne konfirmojnë se jemi në çdo moment me popullin e prekur nga pasojat dhe dëmet katastrofike të kësaj fatkeqësie natyrore. Shoqata e Ndërtuesve të Shqipërisë konstaton se pavarësisht forcës së tërmetit me magnitudë prej 6.3 të shkallës Rihter dhe forcë afro 8 ballë në qytetin e Durrësit, siguria e ndërtimeve të pas viteve ‘90 u vu në një provë të rëndësishme.

Ne vërejmë se, thuajse plotësisht, qëndrueshmëria e strukturave të këtyre ndërtimeve ka mundur të mbajë këtë forcë shkatërrimtare të natyrës. Në asnjë rast, strukturat bazike të ndërtimeve nuk janë kolapsuar nga forca e madhe e tërmetit të mëngjesit të 26 nëntorit. Nga ana tjetër, Shoqata e Ndërtuesve të Shqipërisë konstaton se dëmet në ndërtimet e reja janë shkaktuar kryesisht në muret e brendshme dhe në rifiniturat plotësuese, por në asnjë rast në strukturën qëndrore të objekteve.

Nisur nga ky konstatim, Shoqata e Ndërtuesve të Shqipërisë mendon se është domosdoshmëri hartimi I normave teknike, që aktualisht mungojnë për këto procese në kushtet e veprimeve sizmike mbi strukturat skelet. Normativat ne fuqi nuk trajtojnë ne forme koherente mbrojtjen e rifiniturave nga veprimi sizmik. Eksperienca europiane nëpërmjet Eurokodeve duhet te përqafohet sa me shpejte nga legjislacioni shqiptar. Gjithashtu është nevojë imediate, të plotësohet legjislacioni si dhe të organizohen struktura të posaçme shtetërore për kontrollin e punimeve që nga faza e marrjes së lejes e deri në vënien në shfrytëzim të objektit, gjë që për investimet private praktikisht mungon.

Shoqata e Ndërtuesve të Shqipërisë është e gatshme që, së bashku me qeverinë dhe parlamentin, të ofrojë asistencën e saj për ndryshimet e mundshme ligjore për të patur akoma dhe më shumë ndërtime cilësore dhe sa më të sigurta.

Tiranë, 3 dhjetor 2019″, thuhet në deklaratën e shoqatës së ndërtuesve./abcnews.al