Shkencëtarët zbulojnë gjurmë akullnajash në Mars

schedule21:14 - 4 Maj, 2021

schedule 21:14 - 4 Maj, 2021

Në planetin Mars dyshohet se ka shtresa akullit të mbuluara nga shkëmbinj. Një konstatim i tillë është zbuluar nga shkencëtarët përmes mikroskopit të vendosur në ultësirën veriore të planetit.

Forma të çuditshme u gjetën në një fushë të sheshtë të njohur si Arcadia Planitia, të cilat kanë një ngjashmëri të jashtëzakonshme me rrjedhat e akullit në Antarktik, sipas një studimi të ri.

Nëse vërtet janë akullnaja, është e sigurt që shumë prej misioneve të ardhshme në Mars do të synojnë në këtë pikë  SpaceX dhe NASA tashmë kanë treguar interes, pasi është një fushë plotësisht e sheshtë, ideale për zbarkimin e anijeve kozmike.

Nëse ka edhe akull, i cili nuk është shumë i thellë nën sipërfaqen e fushës, astronautët mund të kenë në dispozicion një burim uji.

“Është e jashtëzakonshme që këto karakteristika të ngjashme me rrjedhën janë në tokë” , tha udhëheqësi i studimit Shannon Hibbard, student doktorature në Universitetin e Ontario Perëndimore në Kanada.

“Ka indikacione të rëndësishme dhe disa që kjo është një zonë e pasur me akull, por ne nuk kemi një hartë topografike për tiparet e valëzuara,” vazhdoi ai.

Rrjedhat e valëzuara të identifikuara janë një mister i madh, pasi toka nuk është aq e pjerrët sa të justifikojë lëvizjen e akullit. Analizat e kryera konfirmuan se këto karakteristika i referohen akullnajave. Sidoqoftë, Hibbard pranon se nuk është e qartë nëse uji ka ekzistuar dikur apo ekziston ende në shtresat nëntokësore të planetit të kuq. g.v/abcnews.al