Shkencëtarët krijojnë një shkallë të re të elektronegativitetit

schedule09:20 - 8 Prill, 2021

schedule 09:20 - 8 Prill, 2021

Kimistët e Skoltech kanë propozuar një shkallë të re të elektronegativitetit dhe kanë botuar gjetjet e tyre në Nature Communications.

Koncepti i elektronegativitetit i prezantuar në vitet 1930 nga Linus Pauling, një kimist i madh Amerikan, i referohet aftësisë së një atomi për të tërhequr dendësinë e elektronit. Në një lidhje kimike, atomi më elektronegativ fiton elektrone shtesë, duke u ngarkuar negativisht, ndërsa më pak elektronegativ humbet elektronet dhe bëhet i ngarkuar pozitivisht. Elektronegativiteti është thelbësor për shpjegimin e gjërave që variojnë nga energjia e lidhjeve kimike deri te qëndrueshmëria (e) e përbërjeve kimike dhe ngjyra dhe fortësia e kristaleve.

Që nga ajo kohë, kimistët kanë dalë me përkufizime dhe shkallë të ndryshme të elektronegativitetit. Megjithatë, shkalla e Pauling është e para dhe më e zakonshmja, e pranishme në çdo libër shkollor të kimisë. Pauling nxori vlerat e tij të elektronegativitetit nga termokimia duke përdorur energjitë e disa lidhjeve kimike. Ai propozoi formulën më të thjeshtë për të llogaritur stabilizimin e një lidhje për shkak të ndryshimit në electronegativity midis atomeve. Më vonë doli se parashikimet e bëra me shkallën e Pauling kishin një saktësi mjaft të ulët.

Profesori Skoltech Artem R. Oganov dhe shkencëtari kërkimor Christian Tantardini u përpoqën të modifikojnë formulën e Pauling dhe të ripërcaktojnë elektronegativitetet e elementeve dhe përfunduan duke krijuar një shkallë të re të elektronegativitetit.

“Me formulën e re dhe energjitë eksperimentale të lidhjeve kimike, ne përcaktuam elektronegativitetet e të gjithë elementëve. Ne kemi marrë një shkallë të bukur që funksionon si për ndryshime të vogla dhe të mëdha në elektronegativitet”, shpjegon profesori Oganov.

Shkalla e re përdor elektronegativitetin si një sasi pa dimension, e cila është shumë praktike dhe riprodhon me saktësi si energjitë e molekulave ashtu edhe reagimet kimike./abcnews.al