Sezoni i uraganëve, sa zgjat dhe si të përgatitemi

schedule15:39 - 27 Shtator, 2022

schedule 15:39 - 27 Shtator, 2022

Nga Tia Ghose, Live Science

Sezoni i uraganeve në Atlantik ka sjellë një mot dramatik dhe të rrezikshëm, nga erërat e forta, shirat e rrëmbyeshëm, ndërprerjet e energjisë elektrike dhe përmbytjet e shumta.

Dhe ndërsa ndryshimi i klimës është i lidhur me një rritje të intensitetit të uraganeve, këto ndikime mund të vazhdojnë të përkeqësohen.

Por kur fillon saktësisht sezoni i uraganeve të Atlantikut të vitit 2022 dhe sa zgjat?

Dhe si formohen uraganet?

 Çfarë mund të bëjnë njerëzit për t’u përgatitur përballë stuhive më të rrezikshme në Tokë ?

Nga shkenca e formimit të uraganeve te emërtimi i konventave deri te këshillat për sigurinë nga stuhitë, ky udhëzues Live Science do të përmbledhë gjithçka që ju duhet të dini për sezonin e uraganeve të këtij viti. Sezoni i uraganeve të Atlantikut 2022 parashikohet të sjellë aktivitet më të lartë se mesatarja, që do të thotë stuhi më të ashpra.

Edhe pse Qendra Kombëtare e Uraganeve ka parashikuar një sezon uraganesh mbi mesataren për vitin 2022, stuhia e parë dhe, deri më sot, e vetme e vitit, Stuhia Tropikale Alex, u shfaq pesë ditë pas fillimit të sezonit më 1 qershor.

Çfarë janë uraganet?

Uraganët janë ciklone tropikale. Kur erërat e qëndrueshme të një cikloni tropikal arrijnë shpejtësinë 39 deri në 73 mph (63 deri në 118 km/h), ajo konsiderohet një stuhi tropikale. Sapo këto erëra të qëndrueshme arrijnë shpejtësinë 74 deri në 95 mph (119 deri në 153 km/h), ajo stuhi bëhet një uragan i Kategorisë 1.

Sipas shkallës Saffir-Simpson, këtu janë erërat e qëndrueshme të lidhura me uraganet e kategorive 2 deri në 5:

Kategoria 2: 96 deri në 110 mph (154 deri në 177 km/h)

Kategoria 3: 111 deri në 129 mph (178 deri në 208 km/h)

Kategoria 4: 130 deri në 156 mph (209 deri në 251 km/h)

Kategoria 5: 157 mph ose më e lartë (252 km/h ose më e lartë.)

Si formohen uraganet?

Uraganët janë stuhitë më të këqija në Tokë, sipas NASA-s. Në zemër, uraganet ushqehen vetëm nga dy përbërës: nxehtësia dhe uji. Uraganët formohen mbi ujërat e ngrohta mbi ekuator, ku ajri mbi sipërfaqen e oqeanit thith nxehtësi dhe lagështi, raporton abcnews.al.

Ky proces përsëritet ndërsa ajri nga zonat me presion më të lartë lëviz në zonën me presion më të ulët, duke prodhuar vorbulla ajri, sipas NASA-s. Sapo ky ajër i nxehtë të arrijë në atmosferë, ai ftohet dhe kondensohet në re. Tani, vorbulla në rritje, vorbull e ajrit dhe e reve rritet  dhe mund të shndërrohet në një stuhi.

Sezoni i uraganëve 2022

Sezoni i uraganeve në Atlantik 2022 filloi zyrtarisht më 1 qershor dhe do të zgjasë deri më 30 nëntor. Në Oqeanin Paqësor Lindor, sezoni i uraganeve fillon më 15 maj dhe përfundon më 30 nëntor, sipas Shërbimit Kombëtar të Motit.

Megjithatë, shumica e këtyre stuhive goditën gjatë sezonit të pikut të uraganeve midis gushtit dhe tetorit, në të dy brigjet, sipas Qendrës së Parashikimit të Klimës të NOAA.

Qendra e Parashikimit të Klimë klasifikon stinët e uraganeve si mbi normale (midis 12 dhe 28 stuhive tropikale dhe midis shtatë dhe 15 uraganeve); pothuajse normale (midis 10 dhe 15 stuhive tropikale dhe midis katër dhe nëntë uraganeve) dhe nën normale (midis katër dhe nëntë stuhive tropikale dhe dy deri në katër uragane).

Duke ndjekur gjurmët e sezoneve rekord të uraganeve të 2020 dhe 2021, ky vit pritet të ketë një shans 65% të parashikimit të aktivitetit mbi normalen. Për të bërë parashikimet e tyre, shkencëtarët analizojnë një sërë faktorësh, nga shpejtësia e erës deri te temperaturat e sipërfaqes së detit, raporton abcnews.al.

Cilat qytete kanë shumë shumë uragane?

Sipas Hurricane City, një faqe për gjurmimin e uraganeve, këtu janë 10 qytetet kryesore që goditen ose preken më shpesh nga uraganet që nga fillimi i mbajtjes së të dhënave në 1871:

-Cape Hatteras, Karolina e Veriut: Çdo 1.30 vjet (115 stuhi tropikale të quajtura që nga viti 1871)

-Morehead City, Karolina e Veriut: Çdo 1.49 vjet (99 stuhi)

-Ishulli Grand Bahamas, Bahamas: Çdo 1.61 vjet (93 stuhi)

-Wilmington, Karolina e Veriut: Çdo 1.67 vjet (90 stuhi)

-Ishujt Kajman (zona më e prekur në Detin e Karaibeve): Çdo 1.69 vjet (89 stuhi)

-Great Abaco Island, Bahamas: Çdo 1.76 vjet (85 stuhi )

-Bermuda: Çdo 1.79 vjet (84)

-Ishulli Andros, Bahamas: Çdo 1.85 vjet (81 stuhi)

-Savannah, Georgia: Çdo 1.90 vjet (79 stuhi)

-Ishulli Sable, Nova Scotia: Çdo 1.90 vjet (79 stuhi)

Lista e furnizimeve emergjente

Njerëzit që jetojnë në vendin e stuhive gjithashtu duhet të kenë një rezervë të furnizimeve emergjente. Sipas Ready.gov, një komplet bazë i fatkeqësive duhet të përfshijë:

  • Një gallon ujë për person në ditë për të paktën tre ditë
  • Furnizime treditore me ushqime që nuk prishen
  • Një elektrik dore me bateri shtesë
  • Një çantë e ndihmës së parë
  • Maska
  • Peshqire të lagura, kosha plehrash dhe lidhëse plastike për kanalizime
  • Hartat
  • Dhe karikuesit për celularët

/abcnews.al